Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Omaan tekemiseen löytyi uusia näkökulmia

Laura Vanhala piti omasta työstään päiväkirjaa kymmenen viikon ajan, haki tekemiselleen teoriapohjaa ja analysoi viikon päätteeksi omaa osaamistaan, oppimistaan ja kehityskohteita.

- Teorian etsiminen ja se, että joka päivä piti ajatella kaikkea tekemistä laajemmin rutiininomaisen tekemisen sijaan, vaikuttivat omaan työhöni eniten, kertoo Laura Vanhala lopputyörupeamastaan.

Lauran lopputyön aihe oli laskuttajan työn kuvaaminen. Työn päämääränä oli laajemman kokonaisuuden ymmärtäminen omasta laskuttajan työstä, laskutusprosessista ja satamaterminaalin töiden vaikutuksesta laskutusprosessiin.

- Toteutin työn päiväkirjamuotoisena kymmenen viikon aikana seuraamalla päivittäin omaa työskentelyä ja pureutumalla viikkoanalyyseissä teorian avulla työnkuvaan, minkälaista kehittymistä omassa osaamisessa on tapahtunut sekä löytää mahdollisia pullonkauloja ja kehityskohteita omasta työstä ja sen ympäriltä.

- Minulla oli viikoittainen aihe, josta kirjoitin periaatteessa joka päivä. Kulloisenkin aiheen ympärille piti etsiä teoriapohja ja laatia analyysi opitusta ja mahdollisista kehittämiskohteista.

- Jälkikäteen ajatellen olisin tehnyt toisin, tehnyt jonkun tavanomaisemman kaavan mukaisen lopputyön. Työ alkoi toistaa itseään ja jossain vaiheessa oli jo hankalaa etsiä aina uusia aiheita, joihin tarttua. Loppupeleissä kaikki meni kuitenkin ihan hyvin.

Stevecolla Lauran opinnäytetyötä ohjasivat Tarja Saukko laskutuksen esimiehen roolissa sekä Laura Hasko, jonka vastuulla ovat mm. koulutusasiat. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Porvoon Campukselta työtä ohjasivat logistiikan opettaja Katri Heikkinen ja kirjanpidon opettaja Anna Sivonen.

Käynnit Hietasessa olivat merkityksellisiä

Laura laskuttaa Hietasen vientiä ja tuontia. Talvella ja keväällä myös Mussalon tuontikontit sisältyivät palettiin eli sekin osio päätyi pienemmässä roolissa lopputyöhön.

Jo ennen työhön ryhtymistä, oltuaan vuoden verran Stevecolla laskuttajana, Laura pääsi näkemään Hietasen toimintoja omin silmin. Sen hän sanoo olleen työn kannalta todella hyödyllinen vierailu. Siitäkin huolimatta, että satamamiljöö oli hänelle ennestäänkin tuttu. Lopputyön tekemisen aikana hän kävi uudelleen Hietasessa ja haastatteli yksikön johtoa ja vuoromestareita.

- Haastattelut avasivat monia asioita ihan uudella tavalla. Työn tekemistä helpottaa kovasti, kun näkee termit käytännössä. Merkitystä on silläkin, että saa tavata kasvokkainen henkilöitä, joiden kanssa on yhteyksissä lähes päivittäin.

Nyt on palautumisen aika

Laura opiskeli Haaga-Helian Porvoon Campuksella liiketaloutta monimuotototeutuksena. Se tarkoitti kahta lähiopetusiltaa viikossa kolmen vuoden ajan. Ensimmäisen vuoden hän opiskeli perhevapaan ohessa ja kaksi seuraavaa työn ohessa. Laura valmistui tradenomiksi kesäkuussa.

Mitä sitten jatkossa? - Nyt ei ole mitään opiskelusuunnitelmia. Nyt voisi keksiä jonkun oman harrastuksen tai lisätä ainakin enemmän liikuntaa.

Palautuminen kolmen vuoden rutistuksesta onkin taatusti paikallaan. Kun opiskelun ohessa hoitaa kodin, oman työn, miehen vuorotyön, lapsenhoitojärjestelyiden, kolmen harrastavan lapsen ja keskimääräistäkin aktiivisemman pesäpallopyörityksen ohella, se on aika hengästyttävä yhtälö. Hatunnoston arvoinen.

***

Lauran haastatelu on julkaistu Stevecon henkilöstölehdessä 2 / 2019.
Myös Lauran opiskelujen alkuvaiheista voi lukea blogistamme

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.