Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Opiskelu rytmittää Miian ja Lauran arkea

Opiskelu työn ohella, lähiopetuspäivät sekä omaehtoinen ilta- ja viikonloppulukeminen, on kova ponnistus, joka vaatii luonnetta ja kovan motivaation läheisten tukea unohtamatta. Stevecolla on paraikaa kaksi laskuttajaa, joiden aiemmista opiskeluista on vierähtänyt jo vuosia, mutta nyt se täyttää heidän vapaa-aikaansa.

– Elämä on töissä käyntiä ja opiskelua. Jos on joitakin muita suunnitelmia, ne pitää sisällyttää hyvissä ajoin aikatauluun, sanoo Miia Hassel-Lindström.

– On pakko ajatella, ettei tämä ole ikuista, jatkaa Laura Vanhala.

Maanantaisin ja tiistaisin työpäivän päätyttyä Laura hurauttaa autolla Haminan sijasta Porvooseen, jossa hän opiskelee Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa liiketaloutta. Tradenomiksi Laura valmistuu mitä todennäköisimmin keväällä 2019.

Kotkalaisen Miian perjantait tai lauantait tai molemmat ovat viime syksystä alkaen kuluneet tietojohtamisen maisteriopinnoissa Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa ja tarkoituksena on suorittaa kauppatieteiden maisterin tutkinto. Intensiiviopetus on vain pieni osa koko touhua: käytännössä opiskeluun menee kaikki töiltä liikenevä aika, sillä 120 opintopistettä tulee saada kasaan kahdessa vuodessa.

Opiskelu on nyt erilaista

Miia ja Laura ovat molemmat valinneet jo peruskoulun jälkeen astetta haasteellisemman opiskelun eli he ovat käyneet lukion ja kauppaopiston rinnakkain. Miia jatkoi opiskeluja Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa ja valmistui vuonna 2005 taloushallinnon tradenomiksi. Pari viikkoa ennen valmistumistaan hän aloitti työt Stevecon kirjanpidossa, josta siirtyi seuraavana vuonna laskutukseen. Mikä sitten sytytti kipinän jatkaa opiskeluja 12 työvuoden jälkeen? – Haluan kehittää itsenäni ja saada paremmin esiin vahvuuksia, joita en ole päässyt hyödyntämään.

Laura siirtyi ylioppilastodistus ja yo-merkonomin tutkinto plakkarissa työelämään. Hän työskenteli mm. huolitsijana Centoksella Haminassa. Centoksen vuosiin sisältyvät myös puolen vuoden pesti yhtiön Saksan toimipisteessä Hampurin liepeillä sekä esikoistyttären Emman syntymä vuonna 2008. Perhe kasvoi vielä kahdella tyttärellä: Aada syntyi 2011 ja kuopus Fiia 2014. Viime talven Laura oli perhevapaalla ja se oli hänestä hyvä tapa palauttaa mieleen opiskelurutiinit

– Opiskelu on nyt erilaista kuin nuorempana, jolloin pyrkimys oli usein päästä mahdollisimman vähällä. Tämän ikäisenä opiskelun on aloittanut omasta tahdosta, eikä siitä muuten mitään tulisikaan. Välillä tulee kyllä mieleen, että olisihan tämän voinut aikaisemminkin tehdä.

– Halusin tradenomin tutkinnon tulevaisuuden turvaamiseksi, sillä sitä vaaditaan nykyisin joka paikkaan. Pyrin saamaan sellaiset arvosanat, että opiskelua voi myöhemmin vielä vaikka jatkaakin.

Järjestelyjä ja aikatauluttamista

Laura Vanhala on tuore stevecolainen: hän aloitti toukokuussa kesätyöt laskutuksessa ja tuli syyskuun lopussa valituksi haussa olleeseen laskuttajan tehtävään. Miia Hassel-Lindström on ollut stevecolainen vuodesta 2005. Laura laskuttaa Hietasta ja Miia Mussalon vientiä.


ValokuvaTyön ohella opiskelu vaatii järjestelyjä sekä luopumisia. Miia on useimmiten perjantait pois töistä ja ne päivät ovat hänen viime kesän lomapäiviään. Miia on laskenut niiden riittävän läpi ensimmäisen opiskeluvuoden niin, että talviloman hän voi pitää varsinaisena lomana.

– Välillä viikonpäivien merkitys hämärtyy. Hyvä kun muistaa onko työpäivä vai ei. Kotona tähän järjestelyyn on sopeuduttu hyvin. Stevecolla ahtaajana työskentelevä aviomies Jani on hyvällä omalla tunnolla aamuvuoroviikoilla mennyt iltaisin harrastuksiinsa taatakseen opiskelurauhan ja joka toinen viikko hän on illat töissä, Miia toteaa.

Myös Lauran aviomies Simo tekee kaksivuorotyötä eli joka toinen viikko rientävät mummo ja kummit lapsenhoitoapuun, kun Laura on Porvoossa. – Viikolla illat menevät kuskatessa lapsia harrastuksiin ja viikonloppuisin teen koulutehtäviä. Toiset kurssit vaativat enemmän töitä ja toiset vähemmän. Ihmeen hyvin kaikki on sujunut, mutta pesistreenit kyllä lisäävät haasteita.

Pesäpallo pyörittää Vanhalan perhettä isoilla kierroksilla, sillä aviomies Simo pelaa HP:ssa ensi kaudella Superpesistä ja tyttäret Emma ja Aada ovat pesäpalloilijoita hekin.

Miialla ja Lauralla ei tällä hetkellä ole juurikaan aikaa omille harrastuksille.

– Käyn lenkkeilemässä ja pyrin järjestämään sille aikaa säännöllisesti, jotta päivät eivät mene vain sisätiloissa, Miia sanoo.

– Täytyy sanoa, että koulu on nyt päätoiminen harrastus ja sen ohella koitan välillä käydä kävelemässä tai juoksemassa. Ja pesäpallo on omalla tavalla minunkin harrastus, Laura toteaa.

Miian ja Lauran haastattelu on julkaistu aiemmn Stevecon henkilöstölehdessä joulukuussa 2017.

www.steveco.fi

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.