Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Supervuosi

Se on hienoa, että vienti vetää ja tuonti tuo. Hamina-Kotkan satamassa sanotaan vietettävän supervuotta. Mutta onhan sitä muutakin superia, monellakin.

En nyt tarkoita sellaista maahantuojan käsiin jäämässä olevaa, jo valmistuksesta poistunutta automallia, joista viimeisiä yritetään epätoivoisesti myydä liimaamalla auton perään kiiltävillä kirjaimilla SUPER.

Kun on sellaista superonneakin, että joku juuri naapurikioskissa pelasi itselleen 150.000 euroa Kenosta. 50 sentin panoksella. Aina kannattaa olla säästäväinen, jos olisi laittanut koko euron, niin olisi saanut 300.000.

Eläkeläispuolella on voinut olla sellaista superia, että päivätanssit ja joka peliin on haettu. Ei nuorempana haettu, mutta ikä tasaa viehättävyyttäkin. Nyt on ihan supermummo.

On ollut niinkin superia, että katiska ei kertaakaan tyhjä. On tullut kiiski, ahven, salakka ja kumisaapas. Kaikista saa maittavan aterian, kunhan noudattaa telkkarin superkokin ohjeita.

Joku ahtaajan pojanpoika on hyvinkin voinut olla niin superkuski, että kun on polttanut kumia torilla ja parkkihallissa, niin ei ole poikkeuksellisesti osunut mihinkään. Siitä superjannicatkin niin tykkäävät, että palkkioksi imaisevat superfritsun. Kateelliset amiksen tupakkapaikalla väittävät että äiskän superpölynimurilla tehty.

Supertarjouksia tulvii kännykkään ja läppäriin. Superkirosana, luulevatko ne tosiaan, että ostan kolme sänkyä vuodessa tai tilaan joka viikko hinnat alkaen matkan johonkin kaukana superista olevaan eksoottiseen läävään. Saadakseni superbakteerin.

Toki tavallinen tallaajakin voi edullisesti mennä SuperAlkoon, josta saa vetää kärryllä olutlaatikoita, joiden hinnassa on kaksi euroa säästöä.

On paikkakuntia, joille ei riitä tavallinen pesäpallo. He pelaavat superpesistä, joka tarkoittaa kovaäänistä musiikkia ja kaljakarsinaa.

Superaikamme on sellaista, että tavallista ei saa mistään. Ei ainakaan supermarketista.

Jos ostaa pesuainetta, on se niin superia, että vain korkillinen ja mustasta tulee valkoista ja koinsyömät katoavat. Jos ostaa hammastahnaa, on se niin superia, että kasvattaa uusia vitivalkoisia hampaita pudonneiden tilalle ja raikastaa hengityksen niin, että koko kylä haisee mintulle.

Ikäiselleni tarpeellinen supervaippa imee naapurin kaivonkin tyhjäksi.

***

Jari Nenosen – ahtaajan pojan - tuorein kirja, pakinakokoelma Ahtaajan poika julkaistiin syyskuun alussa. Kirja on myynnissä Haminan ja Kotkan Suomalaisessa Kirjakaupassa 20 euron hintaan. Sitä voi tiedustella kirjailijalta itseltäänkin

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.