Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Olympiahuumaa ja uusia pakotteita

Helmikuussa on pitänyt kiirettä täällä Koreassa! Pyeongchang nimi kirjoitettiin tarkoituksellisesti ja virheellisesti PyeongChang jottei kukaan erehtyisi luulemaan, että talviolympialaiset käytäisiinkin Pohjois-Koreassa. Kansainvälinen Olympiakomitea teki myönnytyksiä omiin sääntöihinsä, jotta Pohjois-Korean pelaajat pääsisivät osallistumaan enemmän. Rauhanlähettiläänä esiintyvä Kansainvälisen Olympiakomitean presidentti Thomas Bach oli hymyilemässä monessa kuvassa Korealaisten edessä, vieressä ja välissä. Suurin alisuorittaja Olympialaisissa oli Yhdysvaltain varapresidentti Pence, joka tuli avajaisiin myöhässä, ei tervehtinyt Pohjois Korean delegaatiota mitenkään ja poistui muutamassa minuutissa.

Oppositiopoliitikot ja epäilijät ovat aktiivisesti rakentaneet narratiivia Pyongyangin olympialaisista. Pohjoiskorealaisia performanssiryhmiä ja valtionjohtoa kutsuttiin vierailulle ja naisten jääkiekkojoukkueessa pelasi pelaajia molemmista maista. ”Rauhan Olympialaiset” [Pyeong-hwa Olympics] oli hauska sanaleikki. Osa korealaisista kannattaa presidentti Moon:in uutta lähestymistapaa, ja kuten aina, osa ei. Maat ovat olleet erillään jo niin kauan, etteivät monet nuoret enää edes haikaile yhteinäisen Korean perään. ”Mitä siitä muka tulisi?”

Olympialaisten mentyä hyvin, Kim Jong Un kutsui virallisesti presidentti Moon Jae In:in vierailulle Pyongyangiin. Odotukset ovat korkealla. Ensimmäinen vierailu kymmeneen vuoteen. Taas, toiset sanovat kyseessä olevan merkittävän läpimurron, toiset puhuvat taas uudesta verukkeesta jolla Kim pelaa aikaa ja raha-avustuksia hallinnolleen.

Samaan aikaan presidentti Trumpin työkalupakissa on vain järeitä aseita. Taas uudet sanktiot. Taas ”suuremmat kuin koskaan” – kyllä Kim kohta taipuu! Kun öljyn vientiä Pohjois-Koreaan rajoitettiin jo aikaisemmin ja aluksia, jotka käyvät Pohjois-Koreassa uhattiin kansainvälisellä boikotilla. öljytoimitusten piti loppua. Tammi-helmikuussa Japanin ilmavoimat raportoi kuitenkin toimintaa, jossa oletettavasti kiinalainen laiva ajetaan P-Korean laivan rinnalle avomerellä ja öljyjalosteet pumpataan tankkerista toiseen. Toistaiseksi tapauksia on raportoitu kolme. Montaako ei vain ole huomattu?

Uusissa sanktioissa on nyt mukana 50 laivaa sekä laivayhtiöitä ja jokunen muu yritys. Sanktioidut yhtiöt ovat Kiinasta, Taiwanista, Singaporesta ja Panamasta. Myös 16 Pohjois Korealaista laivayhtiötä ja niiden 19 laivaa. (Lista kokonaisuudessaan osoitteessa: https://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/OFAC-Enforcement/Pages/20180223.aspx)

Lähes häiritsevää tässä politikoinnissa on se, että Etelä-Korean presidentti Moon ja Yhdysvaltain presidentti Trump ovat ottaneet täysin päinvastaiset linjat P-Koreaa kohtaan. Olympialaiset antoivat hyvän tilaisuuden dialogille. Trump on kuitenkin sitä mieltä, että dialogit on jo käyty. Moon haluaisi vielä yrittää.

Tuskin tämä ikinä sodaksi asti yltyy.

Tietoa kirjoittajasta

Tuomo Keltto

Tuomo Keltto on logistiikkainsinööri, joka jatkoi opiskelujaan Seoulissa Etelä-Koreassa. Hän opiskeli Korean hallituksen stipendillä kansainvälisen kaupan ja logistiikan maisteritason tutkintoa. Hän valmistui keväällä 2019 ja on nyt palannut Suomeen. Hän työskentelee Nesteellä Porvoossa ja hallinnoi materiaalivirtoja jalostamoalueelle. - Keltto on ollut aiemmin Stevecolla Hietasessa kolme kesää tilapäisahtaajana ja yhden kesän työnjohtajana.