Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Sataman yö

Kaukana ovat ajat, jolloin satamaan voi mennä kuka vain, milloin vain. Taksit ajoivat pimeän pullon etsijöitä, porukoita laivoille jatkoille ja laivatyttöjä tietenkin. Rekka saattoi tulla yöllä, ainoa ajoaikarajoite oli nukahtaminen. Eikä kuulemma sekään, jos ymmärsi ajaa emaliämpäri lattialla ja ruuvimeisseli suussa. Nukahtaneen kuskin herätti meisselin rämähdys, toivottavasti vielä omalla kaistalla.

Raiteet kirskuivat vuorokauden ajasta välittämättä. Kiireinen laiva saattoi lossata läpi yön, ahtaajat olivat ylitöissä, kaappaamassa. Ehkä joku kahvimummo hoiti yöllisen trahteerauksenkin. Kuvastoon ehdottomasti kuuluu nosturin päällä nuokkuva lokki. Yövahti laakongin päässä sytytti yön kuudennen piipullisen. Ehkä saksalaisen merimiehen kuorsaus kuului kannelle saakka. Sodasta ei ollut niin kauan, Rovaniemen poltto saatettiin kokkapuheissa mainita.

Tullin auto saattoi lipua hiljaa kaijalla, siveyspoliisilla saattoi olla asioita, alaikäiset pois kreikusta, lyseoonhan teidän pitäisi aamulla.

Samaan aikaan toisaalla, kaupungin laidoilla, ahtaajat, satamajätkät, nukkuivat vielä ansaittua unta, aamuhuutoon oli vielä aikaa. Ei sinne turhaan tarvitse mennä, Eteenpäin laivalistalla odotetaan 50 laivaa tälle viikolle.

Jokohan tänään saisi pojalle engelsmannilta niitä Piitles-levyjä, joita se hinkuaa. Ja Leet pitäisi olla, ei kai merimieskään housuja jalastaan myy. Keneen siitä on niin hieno tullut, etteivät Jamekset kelpaa, Mattisen Teollisuus niitä ompelee.

Nyt sataman portista ei niin vain mennä. Satama pyörii ympäri vuorokauden, mutta joutavia kulkijoita ei tarvita. Valoa on vähän eri lailla, koneet viimeisen päälle.

Merimiehet eivät ehdi merimieskapakoihin, joita ei edes enää ole. Kontit ulos, toiset tilalle ja menoksi. Vähissä ovat kotimaiset laivat, vähissä kotimaiset merimiehet. Jostain kumman syystä perässä on sellaisen maan lippu, jonka verotus on ystävällismielistä. Siinä missä merimiehen tilipussia ennen odotettiin Hovarilla tai Marjarinteessä, odotetaan tilisiirtoa nyt vaikkapa Filippiineillä.

Lokit eivät ole antaneet periksi, niitä eivät verkkoaidat pidättele. Jospa pienen kakan kävisi laskemassa yövuoroaan tekevän ahtaajan auton katolle, ystävällismielisenä tervehdyksenä sataman yökulkijalta toiselle.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.