Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Käänteinen kauppa

(Pakina sisältää tuotesijoittelua)

Pois minusta se, että yllyttäisin suomalaisia merimiehiä smuglaukseen eli pieneen bisnekseen kohdemaan satamissa, mutta eikö olisi jo aika, eikö?

Satamasta sai ennen vanhaan sellaisia ulkomaan tavaroita, joita ei sodasta toipuvassa maassa ollut. Filtersavukkeet, hienot juomat. Äänilevyt, joita ei muuten saanut. Dongarit eli farkut.

Vaihtelua lehmäkarkkeihin, soittimia, leluja, kelloja. Ei ahtaaja pitänyt paperinkeräyskelloa, edes Leijonaa, vaan sveitsiläisiä 15-, jopa 17-kivisiä kultadupleekelloja.

Nyt meillä on paljon sellaista, jota ulkomailla ei ole. Eivät tosin osaa kaivatakaan, jolleivät ole päässeet makuun. Jonkun sukulainen on kuitenkin käynyt Helsingin olympialaisissa tai myöhemmin Himin keikalla ja tekee kaikkensa saadakseen haluamansa.

Uskoisin, etteivät salmiakkituotteet kauan kaupittelijallaan vanhene. Konttisataman hankkija on isosedältään kuullut suomalaisesta ruisleivästä. Valistunut herkuttelija tietää, että suomalainen näkkileipä päihittää ruotsalaisen. Niin kuin Fazerin sininen Maraboun.

Suomalainen niin tottuu omaan hyvään. Ei kannata katsoa alentuvasti rikkaan talousmahdin asukasta, joka aivan vapisee innosta. Hei kaveri, ei sulla sattuisi olemaan Saarioisten maksalaatikkoa, sitä äitien tekemää.

Ruokatrokarilaivoille tulee maine. Laivalistoja seurataan, torstaina odotetaan paattia, josta ainakin välillä on saanut HK:n sinistä. Olisipa possoja.

Oltermanni-smurkula on kovaa valuuttaa. Olisi liioittelua sanoa, että painonsa arvoinen kultaa, tai voi ollakin, jos rikkaaseen öljyntuottajamaahan seilataan.

Karjalanpiirakat munavoilla ovat aina haluttuja. Ei kannata pilata hyvää bisnestä liialla rehellisyydellä. Eihän Karjalassa ollut riisiä, oikeaan kuuluisi tietenkin perunamuussitäyte.

Lastipullona jos saavat Koskenkorvaa tai yhden tähden Jaloviinaa, niin laiva tulee aina saamaan erityishyvää kohtelua. Kysynnästä huolimatta Jymy-piipputupakkaa ja Vinettoa ei pystytä rahallakaan toimittamaan.

Vaatepuolella voi olla menekkiä Marimekoilla, sellaisen hankkimisella saa esimerkiksi engelsmanni anteeksi monta venähtänyttä pubireissua. Ei tarvitse edes mainita, että KTP:n raitapaita, jonka selässä lukee PUKKI, on arvokasta kauppatavaraa.

***
Vaikak kuvan laiva vie suomalaisia vientituotteita maailmalle, se ei varsinaisesti liity tapaukseen.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.