Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Ultratyöskentelyä

Nykyisin on kaikenlaista ultraa, eli äärimeininkiä. Jalkapallossa ultrakannattajiksi sanotaan rettelöiviä huligaaneja. Ultrajuoksijoiksi sanotaan nopsajalkoja jotka huvikseen vetäisevät sata kilometriä kerrallaan.

Urakkapalkkojen aikana satamassa oli ultraa. Jos normaalin työpäivän päälle jäätiin ”kaappaamaan”, niin tehtiin vuorokauden pätkissä. Ahtaaja usein muisti kertoa, että ”tehtiin laakista ruotsalainen lastiin ja tilillä sai hyvän Monark-pyörän”.

Ultratyöskentelyyn voisi vieläkin olla mahdollisuus. Sillä lailla Suomi-Filmin sankariduunarimalliin, että kahteen mieheen kannetaan junanvaunu toiselle raiteelle, kun kiskovaltion ukkojen järjestelyveturia ei malteta odottaa.

Mistä tähän nyt hinaajankaan saa, vaikka laivaa pitäisi siirtää. Ultra-ahtaajat ottavat narut irti ja vetävä mokoman purkin parisataa metriä sijoiltaan. Jos on trukki jossain tipotiessään, niin ultra-ahtaaja ottaa sellupaalit rekasta syliinsä ja vie laakonkia pitkin laivaan.

No, eikös ole lukki rikki ja kontti pitäisi siirtää. Ultraporukka tulee, yksi äijä joka kulmaan ja viedään kontti paikalleen. Joku tolkku, ei sentään pinota.

Se on selvää, että jos on ultra-ahtaaja, niin se näkyy joka paikassa. Äijällä kuin äijällä on kuusi lasta, joko kolmet kaksoset tai kahdet kolmoset. Jonkinmoinen ultramuija on siis rouvakin.

Työmatkat ajetaan pyörällä, vaikkapa Virolahdelta tai Kouvolasta satamaan. Vaihteeton pyörä, pitkissä nousuissa sähköpyöristä ohi. Talvisaikaan voidaan saapua töihin jäätä pitkin hiihtämällä. Perässä vedetään ahkiota jossa on eväät ja ruokailuvälineet.

Ultra-ahtaaja ei salaatilla pärjää. Ahkiossa kulkevat sian takaneljännekset, kahdenkymmenen litran maitotonkka ja säkillinen perunoita. Jälkiruuaksi on kolme kiloa vehnäjauhoja, tiu munia ja suurkeittiöämpärillinen vadelmahilloa. Tulee lettuja kavereillekin.

Hyvän satamankaan infra ei ole ultra-ahtaajalle riittävä. Siksipä ahkiossa on kuuden nappulan kaasugrilli ja muurinpohjapannu.

Toisilla on telttasaunakin. Siinä kaukaisen, lämpimän maan merimies turkishaalareissaan katsoo ihmetellen, kun parin kymmenen asteen pakkasella ultra-ahtaaja kahvitunnilla hyppää alasti hankeen pyörimään ja enkelinkuvia tekemään. Lähtee kännykkävideoita maailmalle.

***

Kuva on varhaisemmalta ultra-aikakaudelta.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.