Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Tekoälyn armoilla

Tekoäly on päivän sana. Koska siinä on se ”äly”, niin se ei tule koskaan olemaan työkaluni.

Taitavat käyttävät tekoälyä ihan työssään ja taitamattomat yksityiselämässään. Mainitsen vain erään englantilaisen kuninkaallisen. Hän oli photoshoppaillut valokuvaa ja maailma kohahti.

Ei ole aito! Minuun meni täydestä, mutta tarkkasilmäisimmät näkivät jossain hihassa jotain häikkää.

Kun hihahäikkä viedään ahtausmaailmaan, niin silloin kun tilapäisahtaaja, kesätyölukiolainen, ei ole saanut massapaalia liikkumaan, silloin on ollut hihassa häikkää. Juuri siksi ahtaaja itte oli asettanut minulle porttikiellon sataman kesätöihin. Jos tuo postissa pärjäisi…

Olen nostalgisuuteen taipuvainen, ennen melkein kaikki oli paremmin. No, tietokoneellahan tämäkin on naputeltu ja wordin ohjelmalla. Olisi tämä ehkä hieman hankalampaa yhä löytyvällä mustalla 14-kiloisella Royalilla ja korjauslakalla ja konttorille postittamalla. Mutta olisihan siinä käsityön maku. Ja Royalin kirjoitusääni on kuin Maxim-konekiväärin pauke.

Tuskinpa ahtaajakaan kaipaa työvaatteeksi vanhaa rippipukua ja jalkineiksi vihkikenkiä ja eväskahville villasukassa olevaa pöytäviinapulloa, mutta olihan se nyt niin muodikasta kierrätystä. Ja lapio, siinä vasta olikin käsityön maku.

Mikä voittaa kosmoskynän ja veivattavan laskukoneen ja kalkkeerauspaperin? Ei oikein mikään, mutta ei niitä enää vain ole. Tuntuuko tilillepano samalla lailla palkalta kuin tilipussi? Eipä.

Tulin kauhistuttaviin ajatuksiin koneiden ylivallasta, kun ajoin viikon päivät huoltokorjaamon vara-autolla. Ei mitään vikaa, paitsi se äly. Eipä tarvitse nykyautoilija enää etupenkin marmattajaa, auto kettuilee koko ajan. Se määräilee, aja keskemmällä, älä aja niin lähellä, nosta jalka kaasulta.

Vaihteetkin se valitsee oman älynsä mukaan. Miten voi tuntea itsensä automieheksi, jos ei saa kepittää pientä silmään, jos ei saa lipsauttaa kytkintä. Yhdellä jalalla ajetaan, onko tutkittu kuinka automaattivaihteistoa käyttävien vasemmat jalat surkastuvat?

Tekoäly lukee karttaa paremmin kuin iltasuunnistaja. Lentokone menee omineen. Laiva tulisi satamaan ilman luotsiakin, tekoäly tietää karit ja matalikot.

Mutta ennen tekoälyä on jo ollut vaimoja. Vai Menneniä lutraat ja sinne karaokeen kun ei äijä lähde!

***

Kuva on luotu tekoälyllä ja siinä esiintyvä henkilö on tuntematon blogikirjoittaja,

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.