Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Lumen hyödyt

Olemme kauhuissamme koska on lunta. Neljä vuodenaikaa alkaa olla järkytys, vaikka ennen se oli normaalia. Kekkosen aikana kesällä oli kuivaa ja kuumaa, talvella kylmää ja lunta.

Kun ajatellaan satamatoimintaa, niin runsas lumi käy kalliiksi. Kun on pikkuisen sitä aurailtavaa kenttää ja puhdistettavaa raidetta ja esiin kaivettavaa konetta ja ukkoa.

Vaihtelevasäinen talvi ei säästä ketään. Kas tuolla on konttoristi seljällään jäisellä Kirkkokadulla, kas tuolla toinen pilaa hienot mokkakenkänsä mulahtaessaan autosta noustessaan afrikkalaisen kaivon kokoiseen vesikuoppaan.

Ahtaaja on ajanut töihin tullessaan sellaiseen vesilätäkköön, että moottoritila täynnä vettä, joka a) kastelee sähköt, b) seuraavana yönä jäätyy. Ei auta vaikka olisi 3.000 kuutiota, kun koko kone on yksi jääkuutio.

Hanska ei pidä, rengas ei pidä, työturvasaapas ei pidä. Ja töitä on tehtävä, yön, päivän kanssa.Lumesta on päästävä eroon!

Helsingissä huudetaan hirveästi kun lykkäävät lunta mereen. Lumihan on periaatteessa vain toisen muodon ottanutta vettä, paitsi että niin sanottu sivilisaatio. Se liittää lumijätteeseen roskaa ja muovia, noin kymmenentuhatta koronamaskia, tupakantumppeja ja muutaman ostoskärryn ja kadunvarteen hylätyn tai kadotetun pienen aasialaisvalmisteisen autonkäkkärän.

Kun lunta ei voi ilman suurta pahennusta ajaa mereen, se on hävitettävä muuten. Se on myytävä!

Vientimiehet asialle. Olkoot jalassaan vaikka ne Lenitan paheksumat, ainakin uusina lumenvalkoiset tennissukat, kunhan kauppa käy. Alkakaamme suhtautua lumeen kuin mannaan, taivaan lahjaan, uusiutuvaan luonnonvaraan, Suomen vihreän kullan osittain korvaavaan vientituotteeseen.

Pien- tai yksinyrittäjät saavat neuvoja yritysneuvojilta. Lumenjalostus toki on kausityötä, mutta kesäksi samalle porukalle marjankeruuta. Kun onhan se häpeä, ettei saada metsämarjoja talteen kotimaisin voimin.

Näin halpahallimyynnissä lumipallopihtejä. Ymmärrämme että on tyhmää viedä jalostamatonta raakapuuta. Sama lumen kanssa. Toki bulkkimyyntinä voidaan myydä ihan vain lunta kylmäkonteissa, mutta lumipallojen valmistuksella, hand made in Finland, saavutetaan parempi jalostusaste ja kate. Oikein vaativille asiakkaille myös keltaista lunta.

***

Kuva: Janne Leppänen

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.