Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Armin erilainen talviloma Espanjassa

Talviloma kielikurssilla Espanjassa. Kerrassaan huikea ajatus, mutta riittääkö kielitaito ja voiko lähteä yksin? - Riittää ja voi, sanoo Armi Hämäläinen-Mainas.

Armi on opiskellut espanjaa Kotkan opistossa harrastuspohjalla ja omaksi iloksi. Talvella espanjan kielen opettaja jakoi oppilailleen esitteen kielikurssista ja se vei Armin talvilomasuunnitelmat uusille urille. Nettisurffailun tuloksena löytyi kielikurssivaihtoehtoja kaikkiaan kolme. – Vertailin niitä ja mietin, mikä olisi minulle sopivin. Puntaroin myös Malagan ja Madridin välillä. Valitsin Ail Madridin ja sieltä 50+ -ryhmän, koska viikko-ohjelma oli mahtava.

- Päätin, etten ota mitään stressiä kielen oppimisesta ja valitsin sen mukaisen tason. Aamuisin oli neljä oppituntia ja sen jälkeen 50+ -ryhmän iltapäiväohjelmaa: salsaa, flamencoa, kokkailua, gastronomiaa ja maistiaisia sekä retkiä.

- Ihmeekseni ymmärsin puhetta enemmän kuin olin ajatellut ja sanavarasto kasvoi. Kaiken ohella opin kurssilla myös Espanjan historiaa ja tapoja, en pelkästään kieltä.


Meninas Madrid Gallerian 80 erilaista patsasta on siroteltu ympäri kaupunkia. Patsaiden mallin innoittajana on ollut kuuluisa maalaus Las Meninas, jonka on maalannut Diego Velázquez.

Kurssikaverit ympäri maailmaa

- Sekä oppitunneilla että iltapäiväohjelmassa oli tosi kansainvälistä väkeä. Yksi oli Marshallinsaarilta, toinen Guineasta, kolmas Kiinasta, Irlannista oli kaksi 16-vuotiasta poikaa. Osallistujia oli myös Kanadasta, Amerikasta, Intiasta, Ruotsista, Saksasta, Japanista... Kaikki olivat matkustaneet paljon ja nähneet maailmaa.

- Yksin lähtemistä ei todellakaan pidä pelätä. Heti alusta lähtien porukka oli yhtä joukkoa. Ensimmäisenä päivänä meillä oli tapasilta, jossa tutustuttiin ja viimeisenä päivänä jätettiin jäähyväiset discossa,

- Japanilainen kurssikaveri oli aivan haltioissaan kuullessaan, että olen Suomesta, Muumien kotimaasta. Kun hän kuuli, että meillä on kotona Muumi-niminen koira, se oli hänelle melkein liikaa.

Viikon ja jäähyväisillan jälkeen porukka hajosi ja Armi on pitänyt yhteyttä vain saksalaisen Anjan kanssa. Heillä oli paljon yhteistä.

Madridissa oli paljon nähtävää

Kielen oppiminen Madridissa on kuitenkin vain osa totuutta. Armi valitsi Madridin, koska siellä oli valtavasti nähtävää ja koettavaa.

- Oli tosi mielenkiintoista suunnitella matkaa ja päättää majoittumisesta. Majoituin kymmenen päivän aikana neljään eri hotelliin. Ensimmäisen hotellin valitsin, koska siihen oli hyvä kulkuyhteys suoraan lentokentältä ja sen läheisyydessä sijaitsi Museo del Prado. Lensin Madridiin perjantaina 13. huhtikuuta.

- Lauantaina hyppäsin Hop On Hop Off -bussiin. Kiersin sen kyydissä tutustuen kaupunkiin ja nähtävyyksiin, jäin välillä kyydistä pois, kävelin ja jatkoin taas bussilla matkaa. Sunnuntaina vietin viisi tuntia Pradossa. Se oli sanoin kuvaamaton paikka. Sunnuntaina siirryin toiseen hotelliin toiselle puolelle kaupunkia lähelle koulua.

- Kouluviikon jälkeen vaihdoin keskustan hotelliin kahdeksi yöksi, mutta sitten piti antaa tilaa Madridin maratonin osallistujille ja muutin neljänteen hotelliin.

- Viimeisenä päivänä pääsin tutustumaan kuninkaanlinnaan. Olin ostanut lipun netistä ennakkoon ja se oli hyvä, sillä valmiilla lipulla pääsi suoraan jonojen ohi sisään. Linna oli tosi hieno. Kuulemma Euroopan suurin, 2800 huonetta, joista vain osa on auki turisteille. Kuningas perheineen asuu toisessa linnassa Madridin ulkopuolella.

Armi taitaa myös kreikan kielen

Armi tuli Stevecolle töihin työvoimatoimiston kurssin ja työharjoittelun kautta vuonna 2001. Perhe oli edellisenä vuonna muuttanut Kotkaan, josta Armi oli kotoisin. Rodoksella hän asui vuodet 1988 – 2000 eli kreikan kieli on hänellä hallussa.

- Pääsin Haminaan työharjoitteluun Orimuksen Samin ja Kuisman Marjan haastattelun kautta. Kun Tuokon Marko jäi vuorotteluvapaalle, pääsin hänen sijaisekseen.

- Rodos on kansainvälinen paikka ja on hienoa, että se kansainvälisyys on jatkunut nykyisessäkin työssä, Armi sanoo. Hän on transitohuolitsija Steveco Logisticsin pääkonttorin toimipisteessä.

Kuvat: Armi Hämäläinen-Mainas

Juttu Armin erilaisesta talvilomasta on julkaistu Stevecon joulukuussa 2018 ilmestyneessä henkilöstölehdessäParque del Buen Retiro eli Retiron puisto on suuri, vihreä keidas Madridin keskustassa. Se on suosittu ulkoilualue


Templo de depod on Egyptin Espanjalle lahjoittama temppeli. Se on ainoita muinaisegyptiläisen arkkitehtuurin teoksia Egyptin ulkopuolella ja ainoa laatuaan Espanjassa.


Plaza de Toros de Las Ventas

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.