Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Kotkasta maailman huipulle

Kotkasta voi päästä maailman huipulle myös jääkiekossa

Rasmus Kupari teki kotkalaista jääkiekkohistoriaa NHL:n varauskierroksella. Ura alkoi Titaanien kiekkokoulussa isän valmennuksessa.

Satama-lehden ilmestyessä jääkiekon SM-liigakausi on jo pitkällä. Tiedossa siis on, onko kotkalaislähtöinen Titaanien kasvatti, 18-vuotias Rasmus Kupari lunastanut Oulun Kärppien häneen liigakauden alla kohdistamat suuret odotukset.

Haastattelua tehtäessä Merikeskus Vellamon terassilla elokuun helteet ovat parhaimmillaan. Kauden alkuun on vielä muutama viikko ja taskussa Kuparilla on kolmevuotinen tulokassopimus NHL-seura Los Angeles Kingsin kanssa.

Todennäköisyys ponnistaa Kotkasta maailman parhaimpaan kiekkoliigaan ei ole suuri. Rasmus Kuparin saavutus onkin kotkalaista kiekkohistoriaa: ensimmäisen kierroksen 20. varaus on paras Titaanien kasvatin koskaan saavuttama.

Mutta ainakin yksi kausi menee vielä Kärpissä, jossa Rasmusta odottaa iso tontti kakkosketjun sentterinä. Häneltä odotetaan tulosta.

Voitto koko perheelle

Rasmuksen isä Marko Kupari työskentelee Stevecolla ahtaajana konttiterminaalissa. Hän aloitti yhtiössä jo kauan ennen Rasmuksen syntymää. Vakituisena Marko on ollut satamassa töissä kaksikymmentä vuotta, kaiken kaikkiaan 24.

Poikansa menestyksestä Marko on luonnollisesti enemmän kuin iloinen.

”Rasmuksen saama sopimus on tosi hieno asia. Totta kai olen erittäin ylpeä ja onnellinen siitä, että hän on saavuttanut tavoitteensa. Nyt ei voi kuitenkaan jäädä laakereille lepäilemään, vaan pitää asettaa uusia tavoitteita.”

Markon mielestä Rasmuksen menestys on voitto koko perheelle, jossa on aina kannustettu lapsia urheilemaan.

Lasten urheiluharrastukset ovat tarkoittaneet sitä, että vanhemmille on riittänyt kuljetustehtäviä. Ajokilometrejä ja -tunteja kertyi varsinkin silloin, kun Rasmus siirtyi Titaaneista Kookoohon vuosiksi 2015-2017.

Jääkiekosta suurimmat kiksit

Kuten Rasmus myös Marko Kupari pelasi aikanaan Titaaneissa ja alkoi valmentaa junioreita. Kiekkokoulussa isän valmennuksessa alkoi Rasmuksenkin taival kohti suuren maailman pieniä kaukaloita.

”Olen aina tykännyt pelata jääkiekkoa. Se on hauskaa ja siitä saan suurimmat kiksit”, Rasmus sanoo.

Kotka oli Rasmuksen mielestä hyvä paikka kasvaa jääkiekkoilijana ja antoi hänellekin hyvät lähtökohdat. Pienessä kaupungissa on pieni seura, jossa hänen mukaansa on tasokasta treenaamista ja mahdollisuus pelata paljon.

Kun ikäluokat ovat pieniä, niitä joudutaan yhdistämään. Se tarkoittaa myös sitä, että nuoret pääsevät pelaamaan itseään vanhempien seurassa. Niin kävi myös Rasmukselle.

”Uskon, että fyysisesti kovemmasta vastuksesta oli hyötyä.”

Lahjakkaat pääsevät aina esiin

Marko Kuparin mielestä seuran pienuudessa on myös huonot puolensa.

”Harrastajien massaa pitäisi saada enemmän, sillä lajien välinen kilpailu on kovaa. Niin ikään entisiä pelaajia olisi hyvä saada nykyistä enemmän valmennushommiin. Hyvää työtä kyllä tehdään ja tahtotilaa löytyy”, Marko pohtii.

Lahjakkaitten nuorten puolesta hän ei kanna huolta.

”Ne, joilla on halua ja potentiaalia, hakeutuvat kyllä seudun ykkösjoukkueeseen. Mestis-tason pelejä pitäisi päästä pelaamaan jo juniori-ikäisenä.”


Kova tahto kehittyä

Rasmus Kuparin poikkeuksellinen lahjakkuus on selviö. Hänen suurimpina vahvuuksinaan pidetään luistelua ja liikkumista, kiekon käsittelyä ja peliälyä. Lahjakkuus ei kuitenkaan yksin riitä.

”Minulla on kova tahto harjoitella ja kehittyä koko ajan paremmaksi. Siirryin Kouvolasta Ouluun, jotta olisi enemmän haastetta. Kehittyminen vaatii päättäväisyyttä ja itsekkyyttäkin”, Rasmus sanoo.

Se tarkoittaa myös kovia valintoja: koti, perhe ja kaverit jäivät Kotkaan. Koti-ikävää helpottaa osaltaan tyttöystävän muutto Ouluun.

”Kotka on minulle tärkeä paikka, jossa on aina kiva käydä.”

Harrastamaankin ehtii

Treenipäivänä Rasmus menee hallille 8.30. Treenit kestävät 12.30:een, jonka jälkeen on lounas, iltapäiväjää ja taitotreeni.

Pelipäivänä aamujää, lepäilyä ja ottelu. Ainakin yksi lepopäivä on viikossa.

Työtahti on kova, mutta harrastamaankin Rasmus ehtii: elokuvien katselua, ruoanlaittoa, sulkapalloa ja futista. Uusimpana harrastuksena hän aloitti golfaamisen liittyen keväällä Kymen Golfiin.

”Golf on mukavaa ajanvietettä, mutta helppoa se ei ole!”

Lisää voimaa ja kokoa

NHL-sopimus täytti Rasmuksen yhden unelman, mutta seuraavatkin tavoitteet ovat kirkkaina mielessä.

”Teen kaikkeni, että pääsen Los Angeles Kingsin joukkueeseen ja että jonain päivänä voitan Stanley Cupin. NHL:ssä peli on nopeaa, ja kaukalo on pieni. Pärjätäkseni kamppailuissa minun on kasvatettava kokonaisvaltaisesti voimaa ja kokoa.”

Marko ja Rasmus Kuparin haastattelu julkaistaan myös joulukuussa ilmestyvässä SATAMA 2/2018 -asiakaslehdessämme.

Teksti: Eija Anttila

Kuvat: Olli Urpela

Tietoa kirjoittajasta

Mia Brunila

Mia Brunila on Stevecon myyntijohtaja