Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Vastuullisuusasiat ovat Erkon työlistan kärkipaikoilla

Ympäristötekniikan DI Erkko Saarinen nimitettiin Stevecon vastuullisuus- ja kehittämispäälliköksi marraskuun 2021 alusta lukien. Hän on toiminut metsäteollisuuden toimitusketjun erilaisissa tehtävissä ja siirtyi Stevecolle MM Kotkamillsin vastuullisuusinsinöörin tehtävästä.

Miten päädyit laatu-, ympäristö-, vastuullisuus-, kehitys- ynnä muihin tehtäviin?

Olen aina ollut varsin kiinnostunut ympäristönäkökohdista ja siksi hakeuduin opiskelemaan ympäristötekniikkaa Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Olen ollut onnekas, että jo ensimmäisenä opiskeluvuotena pääsin ”omaa alaa” vastaaviin tehtäviin ympäristölupien ja sisäisten auditointien pariin. Tuosta päivästä lähtien olen enemmän ja vähemmän ollut vastuullisuuden kokonaisvaltaisen kehittämisen, toimintamallien sekä työturvallisuuden havainnointien, laadun valvonnan sekä hallinnan parissa hommissa.

Kai tätä ”polkua” tukee myös se, että olen luonteeltani utelias uusia asioita kohtaan ja haluan oppia jatkuvasti uutta. Etsin aktiivisesti ratkaisuja kohtaamiini haasteisiin ja haluan kehittää olemassa olevia prosesseja tehokkaammiksi keksimättä pyörää kuitenkaan uudelleen ja kunnioittamalla olemassa olevia käytäntöjä.


Millaisiin hankkeisiin paneudut lähitulevaisuudessa?

Tähän jos alkaisin listaamaan pääni menoksi laadittuja suunnitelmia, niin tekstikentästä loppuisi tila nopeasti. Aivan aluksi perehdyn totta kai työnkuvaani, toimintaympäristöön ja vastuualueisiini huolella. Vielä tämän vuoden puolella terävöitämme vastuullisuusohjelman ydintä ja panostamme yrityksen tärkeimpiin tunnuslukuihin eli KPI-mittareihin sekä vastuullisuuden toteutumisen seurantaan.

Toinen iso kokonaisuus on hallintajärjestelmämme Umbrellan, kehittäminen mm. selkeämmäksi, käytettävämmäksi ja hyödylliseksi tiedonlähteeksi. Umbrellassa on paljon hyviä ominaisuuksia ja jo nyt paljon tietoa - näin hyvästä pohjatyöstä on kätevää jatkaa hallintajärjestelmän kehitystyötä.

Oletko huomannut eroja Stevecon ja aiempien kokemustesi välillä tavoissa hoitaa toimenkuvasi kokonaisuuksia?

Olen nähnyt aikaisemmissa firmoissa sekä erittäin pitkälle vietyjä että varsin pelkistettyjä hallintajärjestelmiä ja vastuullisuusohjelmia. Ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa tapaa hoitaa edellä mainittuja kokonaisuuksia, vaan jokainen yritys muodostaa liiketoimintaansa istuvan ja merkityksellisen vastuullisuusohjelman sekä HSEQ-toimintajärjestelmän. Henkilöstön kuuleminen ja osallistaminen sekä yhteinen tahtotila helppokäyttöisyydestä ja selkeydestä ovat avaimia onnistuneeseen kehitystyöhön esimerkiksi Umbrellan osalta.

Vuorostaan näen, että vastuullisuusohjelmasta saa onnistuneen ja merkityksellisen, kun lähtökohtana ovat yrityksen omat arvot ja yhteinen arvopohja, motivoituneet ja osallistuvat työntekijät sekä omat liiketoiminnan kilpailutekijät, joilla vastuullisuustyötä edistetään.

Toiko sinut Kotkaan työ vai jenkkifutis?

Tämä on tällainen ”kana vai muna” dilemma. Aloitan nyt viidennen kauden Kotka Eaglesissa, joten olen täällä suunnalla harrastanut ”mänttikuulaa” jo muutaman vuoden ennen Lappeenrannasta tänne varsinaisesti töiden perässä muuttamista. Toki Kotka on sitäkin ennen hyvin tuttua seutua, sillä vanhempani ovat metsä- ja puutalousopintonsa suorittaneet täällä Kotkassa, ja vanhempieni Amerikan työkomennusten sekä syntymäni jälkeen palasimme tänne Kotkaan asumaan.

Kerro jotain itsestäsi

Olen lapsuudestani asti asunut Lappeenrannassa ja käynyt kouluni siellä. Tällä hetkellä asumme avopuolisoni kansa Hirssaaressa hienolla merinäköalalla. Toisin sanoen, kun oikeasta kulmasta osaa katsoa keittiön ikkunasta ulos, voi nähdä meren pilkahduksen kerrostalojen välistä. Näin tämä vuokrakämppä minulle markkinointiin ja olin silloin täysin myyty. Nyt tarkoituksena on löytää uusi, nykyistä kaksiota isompi ratkaisu pidempiaikaiseksi asumismuodoksi – eli vinkkejä otetaan vastaan!

Vapaa-aikani kuluu pitkälti jenkkifutiksen parissa. Talvet juostessa ja salilla hikoillessa ja kesät kentällä kirmaten. Olen toiminut useamman vuoden joukkueen kapteenina, mikä tuo tiettyjä vastuita joukkuedynamiikan ylläpitämisen osalta ja esimerkillä johtamisesta. Kotkassa olen päässyt kahdesti nostamaan ”mestaruuskannua” eli ”poikaa” eli Spagettimaljaa (Miesten I-divisioonan mestaruus) – Fly Eagles!

Lisäksi olen valmentanut naisten joukkueen pelaajia pelipaikkakohtaisesti, opettanut heille jenkkifutiksen strategista ajattelua ja sekä auttanut lukemaan pelaajien kehonkieltä ja reagointia toisen aikeisiin. Nämä ovat niitä lajin hienouksia, joita voi tulla paikanpäälle todistamaan ensi kesänä Karhulan keskuskentälle.

Tämän lisäksi vastaan yhteistyökumppanuuksista ja sponsorointihankinnasta Kotka Eagles Ry:n hallituksessa. Eli kiirettä pitää niin työelämässä kuin myös työelämän ulkopuolella. Ei ainakaan aika käy pitkäksi.

***

Erkon haastattelu on julkaistu joulukuussa 2021 ilmestyneessä Steveco-konsernin henkilöstölehdessä.

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.