Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Magnus-ilmiö

Eipä osanneet arvata sen enempää ahtaajat kuin ahtaajien pojatkaan, että olimme vaarassa kylmän sodan vuosina. Yllättävintä on se, että uhkan muodosti Ruotsi. Nyt kun vanhoja asiakirjoja on paljastettu, ovat suunnitelmat selvinneet.

Jos Neuvostoliitto olisi alkanut Tshekkoslovakian tapaisiin toimiin, niin Ruotsi olisi pommittanut Suomen satamia. Äijät lastaavat ja lossaavat, sataman kuppiloissa valmistaudutaan syöttämään kahvi- ja ruokatuntilaisia. Jonkun ruotsalaisen paatin kippari saattaa tulla taksilla juuri takaisin lomiltaan laivalle. Ja Ruotsin ilmavoimien ässä, Stig nimenomaan, istuu pommikoneen kahvoissa valmiina vetämään lastinsa ensin taivaalle ja sitten luukusta Suomen satamiin.

Ja niin kuin me 60-luvullakin Ruotsiin luotettiin. Sinne menivät lukiolaiset ketsuppitehtaalle kesätöihin. Meillä oli tullut nykyisen rouvan kanssa bänksit 1968 syysmarkkinoilla ja 1969 tämä naisrukka poimi Visbyssä mansikoita. Är de smultron?

Hepstarsin biisejä kuunneltiin ja Lenne & the Leekings lauloi Stop the music. Raittisen Eero versioi Mälärökyrkanin kansallishitiksi Holvikirkko. Melkein hatun otin pensapoikana päästä, kun sai tankata Essolla hienoja Amazoneja. Olivathan ne autoja Mosseihin verrattuina.

Jos niin hurjaa meininkiä, että ulkomaanmatkaa oikein, niin pikku-Fiatilla, teltta katolla pohjoiseen ja kohokohtana rajan yli, aivan Haaparantaan asti. Ruotsi! Ulkomaa!

Jotkut nousivat Boreen ja matkustivat ihan Tukholmaan. Sivumennen täyty mainita, että kun Kotkan yhteislyseon kolmen kuukauden pistäytymiselläni kirjoitin suomalaisten hunnien maaottelumatkasta, niin punakynää ja moitetta tuli. Opettajalla oli ruotsinkielinen nimi, hon var bättre folk.

Kun kummitäti tuli Ruotsista käymään, niin se tiesi hienoja tavaroita ja Maraboun suklaata.

Olisiko voinut kuvitellakaan, että nämä suunnittelevat pommitusta.

Mutta se Magnus-ilmiö. Parissa laivassa on pienet purjeet. Joku intoili, että laivat kulkevat Magnus-ilmiön voimalla. Eivät kulje! Polttoainetta saattaa säästyä maksimissaan kymmenen prosenttia.

Mutta toki Magnus-ilmiö toimii, siellä, missä 50 vuotta sitten suunniteltiin Suomen satamien pommittamista. Se toimii niin, että sällskapet Eriksson ajaa uudenkarhealla Volvolla huoltoasemalle ja Magnus tankkaa.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.