Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Talven riemuja

Eteläiseen Suomeenkin tuli lunta. Se on niin suurta ihmettä, että telkkariin raportoidaan Turun ja Helsingin kinoksista. Varoitellaan menemästä töihin, autoon ei ainakaan saa koskea.

Haloo, eihän näitä lumettomia talvia nyt niin paljon ehtinyt olla. Suomessa on talvella lunta!

Metrin mittaisina mentiin metrisessä hangessa kouluun, ei viety taksilla. Taksia ei käytetty kuin merimieskapakoista laivoihin siirryttäessä ja synnyttämään mennessä.

Mutta kun nyt on televisiouutisen arvoinen tieto hiihtäminen ja pulkalla laskeminen, niin otetaan ilo irti etelän satamissakin. Sinänsä satama on suhtautunut joustavasti vapaa-ajan rientoihin, esimerkiksi vielä 1950-luvulla Haminassa oli markkinavapaata, ainakin iltapäivä. Koulusta koko päivä.

Pitäisikö saada pulkkamäkivapaata? Konttilaiva saa nyt hieman odottaa, toki miehistö voi tulla jakamaan riemun. Kaikki puistoihin ja kumparepuistoihin pulkkamäkeen. Pieniä hiihtokilpailuja, lumiukkojen tekoa ja ystävällismielistä lumisotaa. Lumikengissä pellolle, varmaa selfie-kamaa.

Lyödään vetoja, kumpi voittaa lumisodan, Stevecon iltalöysi vai Filippiinit.

Ajatellaanpa etelän maista tullutta merimiestä. Kuten telkkarista on nähty, ihan varsinaisena uutisena, lunta on tullut reilusti Espanjaan ja sinne. Moneen paikkaan, jossa ei ole totuttu ja jossa tulee oikeasti kaaos. Suomessahan lumikaaos tulee vain säikkyjen mieliin.

Tunnustaa tai ei, niin moni merenkävijä haaveilee ottavansa jobin maista. Seilaaminen alkaa riittää. Silloin on hyvä, jos on erikoisosaamista.

Tiheästi samassa satamassa käyvän laivan etelämainen seilori voidaan ottaa ahtaajan mentoroitavaksi. Katoppas siä, tällä viisiin myä talveen varaudutaan.

Opetetaan ajamaan liukkaalla, opetetaan lumiharjan ja jääraapan käyttö (joku voi kotimaahansa perustaa niille maahantuontifirman). Varoitetaan yleisimmistä virheistä, ei saa kaataa kuumaa vettä jäätyneelle tuulilasille, ei saa lähteä ajamaan iglulla.

Pakkasnestettä syyläriin, kuule Seatista menee moottori halki, jos sinä vain vettä laitat. Pissapojassa täytyy olla pakkasenkestävää nestettä. No, teillähän on viina niin halpaa, että laita vaikka calvadosta. Ouzon anis saattaa tukkia pesulaitteen suuttimet. Näille tiedoilla Pedron talviajokoulusta tulee menestys.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.