Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Aina joku kisa käynnissä

- Kymmenen vuotta on mennyt äkkiä. Aluksi meitä oli pieni porukka ja siinä tutustui kaikkiin hyvin Niihin aikoihin verrattuna työt ovat lisääntyneet ja henkilöstökin tuplaantunut, muistelee Anssi Hellberg alkuaikoja Vuosaaressa, jonne hän monen muun haminalaisen tavoin siirtyi vuonna 2008.

Anssi aloitti ahtaajan hommat tilapäisenä vuonna 1995 Haminassa. Pari vuotta myöhemmin hän aloitti oppisopimuskurssin ja pääsi sen päätyttyä vakituiseksi. Pätevyyksiä on vuosien saatossa kertynyt niin, että vain nosturia hän ei aja.

Muuta ajelua sen sijaan riittää, sillä vuosi sitten elokuussa hän luopui arkipäivien kimppakämppäasumisesta ja kulkee nyt päivittäin Haminan ja Helsingin väliä. Kimppakyydillä onneksi, ettei tarvitse aina olla itse ratin takana.

- Alussa ajettiin myös, mutta sitten löytyi asunto Vuosaaresta ja vuokrasimme sen muutaman kaverin kanssa. Vuokrien hinnat nousivat, mutta ei se ainoa syy kämpästä luopumiseen ollut. Minulla on 15-vuotias tytär ja kun hänelle vielä minun seura kelpaa, katsoin parhaaksi ajaa päivittäin kotiin.

Anssilla on työvuosia edessä vielä vaikka kuinka paljon ja hän onkin miettinyt, ettei parikymmentä vuotta ehkä jaksa ajaa tuota väliä. - Kun tyttö on käynyt lukion ja lähtee opiskelemaan, täytyy miettiä asumisjärjestelyjä uudelleen.

Salille melkein suoraan töistä

Anssi Hellberg on suunnilleen työuransa puolivälissä. Hän tekee paljon töitä sen eteen, että työkunto säilyy.

Aamuvuoroviikoilla herätys on aamulla kello 4.05 ja kotona Anssi on neljän maissa iltapäivällä. Hän sanoo lähtevänsä saman tien salille ja on siellä yleensä jo varttia yli neljän. – Siinä välissä ei voi pysähtyä, koska sitten jää lähtemättä.

Kuntosaliharrastus alkoi Vuosaaresta. – Täällä käytiin äijien kanssa salilla kuluttamassa aikaa.

Punttisali veti puoleensa ja tulostakin on syntynyt. Lokakuun puolivälissä Raumalla käydyissä toistovoimapunnerruksen eli sotilaspenkin SM-kisoissa Anssin sijoitus 22 toistolla oli neljäs.

Toistovoimapunnerruksessa tankoon lastataan paino, joka on suhteutettu nostajan kehonpainoon. Suorituksen aikana jalat tulee pitää penkkipinnan yläpuolella. Suoritukset on tehtävä ilman lisävarusteita. Kerralla pitää onnistua, sillä toistovoimapunnerruksessa yrityskertoja on vain yksi.

Anssin pikkuveli Raino oli samoissa kisoissa ja voitti sarjansa. Pitempään lajia harrastanut veli katsoo oman treenaamisensa ohella Anssin tekniikat kuntoon. Veljekset treenaavat Haminan Power Gymin salilla.

- Toistovoimapunnerrus ja salilla käynti yleensäkin on hyvä harrastus. Koneajo käy selkään ja tällä tavalla saan pidettyä itseni työkunnossa.

Anssi pitää hyvänä työnantajan tukea liikuntaharrastuksiin. - Se on hienoa, että yhtiön tuki innostaa porukkaa liikkumaan ja pitämään huolta kunnostaan.

”Aina joku kisa käynnissä”

Aikanaan, nuorempana miehenä, Anssi harrasti kilpailumielessä dartsia yli 15 vuotta 2000-luvun alkupuolelle saakka. Näistä neljä kautta SM-liigassa ja saavutuksina hopeaa ja pronssia.

- Lopetin, kun tyttö syntyi, eikä aika riittänyt harjoitella. Toisaalta palo kilpailemiseen ja reissaamiseen loppui. Kisoja oli Oulua myöten ja lyhyimmillään kisamatkat olivat Helsinkiin.

- Olin aika pitkään tekemättä mitään, mutta sitten innostuin maantiepyöräilystä. Toki olin aina tykännyt pyöräillä ja aikanaan ajelin Uudesta Summasta Haminaan ja takaisin, mutta sitten tulivat pitkät lenkit 2010 alkaen.

- Menneenä kesänä taisivat ajot jäädä alle viiden sadan. Tapaturma on rajoittanut ajelua.

- Tour de Helsingin olen ajanut läpi kahdesti, vuosina 2014 ja 2015.

Junnuvuosina Anssi kertoo käyneensä hiihtokisoissa ja kesäisin ohjelmassa oli keihästä ja muuta yleisurheilua.

- Kai se on sitten kilpailuvietti, aina joku kisa käynnissä, Anssi naurahtaa vastaukseksi kysymykseen, mikä ihme ajaa miehen viemään harrastukset aina kilpaurheilun tasolle.

***

Pyöräilykuva: Anssi osallistui Tour de Helsinki -maantiepyöräilytapahtumaan kahdesti. Ajettava matka oli 140 kilometriä. Kuvan on ottanut Josefiina Hellberg.

***

Anssin haastattelu on julkaistu Stevecon joulukuussa ilmestyneessä henkilöstölehdessä Steveco 3 / 2018

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.