Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Hei, me lajitellaan!

Steveco ottaa syksyn 2020 aikana merkittäviä askeleita vastuullisuustyössään, kun konsernin ympäristö- sekä työterveys- ja työturvallisuusjohtamisjärjestelmät sertifioidaan. Nämä ovat sisaruksia nykyiselle laatujärjestelmällemme, joka Stevecolla on ollut jo vuodesta 1993. Sertifioitu johtamisjärjestelmä takaa mekanismit, joiden avulla pääsemme jatkuvan parantamisen positiiviseen kierteeseen, mutta varsinainen parantaminen tapahtuu konkreettisilla teoilla. Pelkästään tiedostamalla oman toimintansa ympäristövaikutukset ja vaikutukset työympäristön turvallisuuteen, pääsee alkuun, mutta pääkonttorilla on pistetty tuulemaan myös näkyvämmin kierrätyksen merkeissä. Eivätkä kehitystoimet suinkaan pääty tähän.

Saksassa pari vuosikymmentä sitten vaihto-oppilaana olleen ystäväni kerrostalon roskakatokseen viemä roskapussi palautui asunnon oven taakse ohjeilla varustettuna. Isoveli valvoi! Ruutupaperille oli hahmoteltu taloyhtiön kierrätyskatos ja miten roskat olisi pitänyt lajitella. Hänellä on vieläkin tämä piirustus valokuvakansiossa muistona. Minä en ole näin jämptillä otteella tarkastellut jätteiden lajittelua Kipparinkulman keittiössä. Olen lähinnä omaksi ilokseni dyykannut roskia oikeisiin jäteastioihin ja noh, myönnettäköön, joskus vähän puhissut. Kaiken kaikkiaan näyttää, että meillä on keittiössä kierrätyksen suhteen hyvä meininki, kiitos siitä.

Minkälaista roskaa meillä syntyy päivän mittaan? Paljon mikroateria- ja tuoresalaattiateriapakkauksia, jogurtti- ja viilipurkkeja sekä noutolounaiden styroxirasioita. Tiesithän:

• Muoviset kertakäyttöaterimet kuuluvat sekajätteeseen.

• Muista rutistustesti jogurttipurkin kansille ja vastaaville! Jos kansi pysyy rutussa, metallikierrätykseen. Jos et ole varma, laita sekajätteeseen.

• Kun muovipakkauksista löytyvän kolmiomerkin sisällä on merkintä 03, kyseessä on sekajäte. Styroxirasiat merkinnällä 06, kuuluvat muoviin.

• Tyhjät kahvipaketit ovat arvokasta raaka-ainetta muovituotteille.

• Maitotölkit kaipaavat huuhtelua, sillä maitojäämät ovat oivallinen kasvualusta mikrobeille. Ne puolestaan heikentävät kierrätysmateriaalin laatua. Ja muoviset korkit muovinkeräykseen.

• Keittiössä olevat puiset kahvilusikat kuuluvat jäätelötikkujen tapaan pienissä määrin biojätteeseen. Isommissa tilaisuuksissa ja suurissa määrin käytettyinä kuitenkin sekajätteeseen.

Käytettyjen työvaatteiden kierrätys jäi keväisen korona-aallon jalkoihin. Rullakoita ei ehditty viedä Mussalon ja Hietasen satamiin ja toisaalta Goodwillin tekstiilipuolen ihmiset pitivät luovaa taukoa ompelutöistä. Tämä ei ole laimentanut kiinnostusta, tänä syksynä yritetään uudestaan.

Kierrättäminen on konkreettinen ja vastuullinen ympäristöteko ja se alkaa lajittelusta. Eikä se ole vaikeaa!


Kuvassa sekajäteroskiksen tilanne, kun lajittelu oli työyhteisössä vielä ihan uusi asia, vaikka osa toki on sitä kotona toteuttanut. Löydätkö virheitä? Loppujätteeseen ei tulisi mitään roskaa, jos kaikki lajittelisivat roskansa.

Katja Hitchmanin juttu on julkaistu Stevecon henkilöstölehdessä syyskuussa 2020

Tietoa kirjoittajasta

Katja Hitchman

Katja Hitchman työsketelee assistenttina Stevecon hallinnon tukipalveluissa.