Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Enemmän insinööri kuin taiteilija

Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on tarkastella logistiikan ostajan näkökulmasta logistiikkapalveluiden hankintaa. Hankintaa tarkastellaan eri näkökulmista. Tavoitteena oli selvittää, mitkä tekijät ratkaisevat hankintapäätöksessä ja mikä on hinnan merkitys hankintapäätöksessä.

Noilla sanoilla alkaa Henna Leskisen opinnäytetyö, joka takasi hänen valmistumisensa logistiikkainsinööriksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta XAMKista lokakuun lopulla.

Aiheen opinnäytetyöhön Henna sai Stevecon myyntiosastolta.


- Aihe eli työn edetessä aloituksen jälkeen sellaiseksi miten se muotoutui lopulta. Tiesin, että välttämättä kaikki asiakkaat eivät suostu haastatteluun ja pitävät hankintapäätökseen eli tässä yhteydessä toimittajavalintaan vaikuttavia tekijöitä ei julkisina tietoina. Kieltäytymiset olivat siis odotettuja, mutta kyllä niitäkin löytyi, jotka suostuivat vastaamaan. Pääosin ne olivat isoja yrityksiä ja vastaajat olivat myynnin kontakteja.

- Kävin Marko Tuokon kanssa kysymyksiä läpi, ja hän oli haastattelutilanteissa taustatukena mukana. Haastattelut tehtiin Teamsin kautta eli siltä osin suunnitelmat menivät koronan takia uusiksi.

Toinen osio tutkimuksessa oli Stevecon näkökulma eli miten Stevecolla hinta ja muut tekijät vaikuttavat hankintapäätöksiin.

Hennan opinnäytetyö löytyy netistä thesus.fi -sivustolta nimihaulla.

Vaikka todistus tulee postissa jo lokakuussa, koulun järjestämät valmistumisjuhlat ovat joulukuussa. Henna arvelee juhlallisuuksien toteutuvan ehkä korona-ajalle tyypillisesti etänä.


Muotoilu vaihtui logistiikkaan

Alun perin Henna haaveili muotoilualasta, mutta pääsykoe Lahden muotoiluinstituutissa avasi silmät huomaamaan, että ehkäpä hän onkin enemmän insinööri kuin taiteilija. Kotkaan hän päätyi ikään kuin vahingossa.

- Lisähaussa hain Kotkaan, kävin pääsykokeissa ja seuraavana maanantaina tuli tieto opiskelupaikasta. Pakkasin tavarat ja lähdin.

Henna on kotoisin Kiteeltä ja Kotka oli hänelle yhtä tenavana tehtyä kesälomareissua lukuun ottamatta uppo-outo paikka. Kiteelle hän hurauttaa muutaman kerran kuukaudessa Lyyti-sheltiensä kanssa.

- Totta kai minulla on pieni ikävä Pohjois-Karjalaan, mutta arki pyörii Kotkassa. Asun nyt Lankilassa, harrastan patikointia ja agilitya Lyytin kanssa, liikun, teen käsitöitä ja lueskelen.

Henna aloitti Steveco Logisticsin viennissä merirahtitiimissä maaliskuussa 2019. Tämän vuoden lopulla työtehtävät vaihtuivat väliaikaisesti tuonnin puolelle eli vientihuolinta kutsuu taas ensi vuonna.

***

Hennan haastattelu on julkaistu Stevecon henkilöstölehdessä joulukuussa 2020. Steveco-lehti on luettavissa verkossa

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.