Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Järkilahjat

Joka jouluksi kehitetään jokin muotilahja. Monessa talossa on varastotiloissa näille aivan oma nurkkansa. Siellä on leipäkone, akupunktiomatto, hulavanne, mukamas liimalappujen kautta hierova laite. Kahvakuulat on sentään ankkuroimassa sitä kevyempää mökkilaituria. Yksi tämän vuoden hittituotteista on lihashuoltovasara, jolla ei saa taulukoukkua seinään.

Satamissa toimitaan tolkun kanssa, miksi ei siis joululahjojenkin suhteen. Kirja on joululahja edelleen, vaikka auringonlaskun ala onkin. Mutta ei mitään kaunokirjallisuutta, jäävät yleensä kesken. Asiakirjallisuutta, oppaita.

Naisväelle sopiva kirjalahja on esimerkiksi yleisopas, jonka lukemisen jälkeen osaa raudoittaa betonia, vaihtaa jakohihnan, rakentaa sähkökitaran, kanootin ja purjelentokoneen.

Tasa-arvon vuoksi ahtaajaäijälle pidetään jo tapaninpäivänä näyttökokeet, joissa täytyy syntyä hirvigobeliini, kuuden hengen kolmen ruokalajin illallinen, norjalaiskuvioinen villapaita ja 20 uutta pussilakanaa metritavarasta. Ei ole pakko olla Tom of Finland-kuosia.

Elämme ilmastonsuojelullisia aikoja. Moni nainen sisätyöpuolelta ajaa töiden jälkeen kampaajalle, jossa päähän laitetaan kikerkukertavia värejä, jotka ovat kemikaaleja.

Kaikki muuttuu, kun joulupukki tuo aviomiehelle menneiltä vuosikymmeniltä tutun kotiparturisetin, joka toimii sormi- eikä sähkövoimalla. Isäntä leikkelee emännän tukan kivaan, helppohoitoiseen muotoon ja muotiin. Pienet paljaat laikut tulevat kyllä aikanaan muotiin. Jos väriä tarvitaan, niin eikö löydy autotallin hyllyltä purkinpohjista monenvärisiä maaleja. Mikä on hienompaa kuin rouvan tukka on sävy sävyyn punaisen Corollan kanssa.

Ei ole tarvinnut ajaa ilmastoa pilaten kampaajalle, ei ole tarvinnut maksaa ulkopuoliselle ja perheen yhteishenki lujittuu. Fiksu rouva imartelee ukkoansa kutsumalla tätä Monsieur joksikin, kunhan ei Mosseksi. Mieheni on hiustaiteilija.

Jos ahtaustyö on tuonut sen verran vaurautta, tai kukaties perinnön kautta on tullut metsää, niin onko naisväelle mieluisampaa lahjaa kuin moottorisaha. Loppuu se kahvitaukojen kissankuvien tai lasten luokkakuvien esittely. On moottorisaha-asioita. Työsuojeluvaltuutettu saattaa tosin joutua ratkomaan sanaharkkoja Stihlin ja Raketin omistajien kesken.

***

Hyvää joulua blogimme lukijoille!


Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.