Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Laivoja kuin autoja

Rahtilaiva on tietysti niin kuin pakettiauto potenssiin miljoona. Matkustajalaiva on kuin bussi. Suomen vesillä liikkuu kesäisin yksi myymäläautoa vastaava kauppalaiva tai laivakauppa. Niin paljon on vielä tieliikenteestä kopioimatta.

Ambulanssilaiva olisi kätevä. Se veisi luulotautisia pitkin rannikkoa ja aina pääsisi lääkärille. Kun monelle riittää että kuunnellaan ja keskustellaan, niin ehkä pelkkä kaluunatakkinen perämies riittäisi lukuisiin päävaivoihin.

Kirjastolaiva olisi mukava. Liikenteestä koronan vuoksi poistettuun risteilijään mahtuisi melkoinen valikoima. Lukusalista saisi myös viinaksia. Ei kai kukaan lue esimerkiksi runoja ilman punaviiniä. Se onkin luontevaa, koska punaviinipäissäänhän ne on kirjoitettukin.

Se kauppalaiva olisi monelle mieleen. Kaupparyhmittymien pikkumyymälät on melko vaatimattomalla sortimentilla varustettu. Laitetaan risteilijään kauppa, niin tietenkin on tax free-myymälä, mutta tilaa riittää. Kun ei ole matkustajia, niin hytit ovat täynnään pikku putiikkeja, joista saa uniikkeja vaatteita ja kynsihoitoja. Ja mitä tulisi ihmisen elämästä ilman lukuisia keramiikkapotteja. Niitä myydään nykyisin kiitettävästi teiden varsilla, koska koko talven kansanopiston keramiikkapiirissä on valmistunut juurikin rahtilaivallinen savipotteja. Joka Aune on niin taiteilijaa!

Miksi ajaa satoja kilometrejä ennen kuin takakontti on täynnä näitä kippoja. Laivasta saisi yhdestä paikasta.

Kun kyydissä ei ole rekkoja, niin autokannelle mahtuu aivan loistava vaihtoautokauppa. Jos laiva tulee Saksasta, niin tarjolla on pelkästään 13.000 kilometriä ajettuja everstinleskien kirkkovaunuja.

On karaoketakseja. Joo, laivojen pubeissa saa hoilata silloin kun ei ole bingon vuoro. Mutta, laulajien keskimääräisen tason huomioon ottaen, pelkästään karaokelle pyhitetty laiva, kaukana avomerellä, varjelisi viattomien kansalaisten korvia. Työsuojeluasia; yhtään ette laulaa jollota, ennen kuin luotsi on poistunut aluksesta.

Poliisilaiva toisi helpotusta vankiloiden tilanahtauteen. Autokannelta sisään, pikaoikeus sisääntuloaulassa, sitten kalterihyttiin. Saa valita, lusiiko puoli vuotta rauhassa vai valitseeko viikon pikarangaistuksen. Silloin naapurihytissä on sekakuoron pikkujoulu.

***

Kuvan laivat eivät tälläkään kertaa liity tapaukseen.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.