Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Jani Ylämäki viihtyy oman mukavuusalueensa ulkopuolella

Vuosaaren uusi terminaalipäällikkö on vanha tuttu. Jani Ylämäki haluaa haastaa itseään.

Jani Ylämäki aloitti Stevecon Vuosaaren terminaalin päällikkönä joulukuun puolessa välissä. Ylämäki on erittäin pitkän linjan stevecolainen, jonka ura lievästi muistuttaa entisinä aikoina tavanomaisempaa ”juoksupojasta toimitusjohtajaksi” -kaavaa.

Ylämäki on ollut talossa 25 vuotta, joista varsinaisesti töissä 20 vuotta, loput ajat virkavapaalla. Hän on ollut viiteen eri kertaan yhteensä viisi vuotta YK:n rauhanturvatehtävissä kriisipesäkkeissä eri puolilla maailmaa. Vuosaaren terminaalipäälliköksi hän tuli viimeisimmästä komennuspaikastaan Malista Afrikasta.

Terminaalipäällikön työ ei ole Ylämäelle mitään uutta. Vuodesta 2010 lähtien hän on tehnyt päällikön sijaisuuksia Vuosaaressa.

”Tiedän siis, mitä työ tuo tullessaan. Mutta omat päivittäiset haasteensa siinä tietysti on”, Jani Ylämäki kertoi käydessään lokakuussa Suomessa viimeisellä lomallaan ennen kotiutumistaan.

Rauhallinen ja harkitseva

Ylämäen ensimmäinen pesti rauhanturvaajana oli 23-vuotiaana vuonna 1998 Libanonissa. Sen jälkeen seikkailuhalusta alkanut työ on vienyt hänet myös Kosovoon, Bosniaan ja Afganistaniin. Jokainen reissu on ollut erilainen.

”Alun perin lähdin, koska halusin nähdä maailmaa, mutta nyt arvoni ovat muuttuneet. Ikäkin alkaa tulla vastaan. Rauhanturvatehtävissä nimellinen yläikäraja ensikertalaisella on 45 vuotta. ”Onneksi työnantaja on suhtautunut hyvin suopeasti näihin ”syrjähyppyihini”.”

Pelkkää seikkailunhalun tyydyttämistä rauhanturvareissut eivät Ylämäelle ole olleet. Hän haluaa kehittää itseään ja liikkua oman mukavuusalueen ulkopuolella. ”Aina ei pidä mennä sieltä, missä aita on matalin.”

Hän uskoo, että hän on saanut ulkomaan kokemuksistaan paljon eväitä myös varsinaiseen työhönsä.

”Eläminen eri kulttuureissa avaa silmiä. Se opettaa arvostamaan suomalaista työkulttuuria ja antaa perspektiiviä asioihin”, pohtii Jani Ylämäki.

Epäilemättä Ylämäki on ollut kriisialueilla kiperissäkin paikoissa, mutta niistä ei puhuta. Siviilielämä kotimaassa on helpompaa, kun pidetään matalaa profiilia ja vaalitaan somerauhaa. Joka tapauksessa mielen täytyy olla tasapainossa miehellä, joka kriisinhallintatehtävissä kantaa koko ajan asetta mukanaan.

”Omasta mielestäni olen rauhallinen ja harkitseva. Paineensietokykyä on ja pystyn käsittelemään asiat asioina ja kohtaamaan ihmiset samanarvoisina.”

Haastattelu paljastaa, ettei myöskään kommunikaatiotaidoissa ole moitittavaa. Ilmaisussaan Ylämäki onnistuu olemaan sotilaallisen täsmällinen ja looginen olematta vähääkään käskyttävän oloinen.

Urapolku Stevecossa

Haminasta kotoisin oleva Ylämäki oli nuorena miehenä erittäin kiinnostunut palomiehen työstä. Monta pientä asiaa johti kuitenkin siihen, että hän ajautui satamatöihin, jossa hän on edennyt oppisopimusahtaajasta terminaalipäälliköksi asti.

”Kouluttautuminen Stevecossa kyllä onnistuu, jos työntekijällä on haluja edetä urallaan”, hän kertoo.

Armeijan jälkeen Ylämäki opiskeli oppisopimuksella koneahtaajaksi Haminan satamassa ja muutaman kuukauden työssäolon jälkeen hän hakeutui Kotkan merenkulkuoppilaitokseen suorittaen satamatyönjohtajan tutkinnon vuoden kestäneiden opintojen myötä.

Kymmenen vuotta kestänyt jakso vakituisena työnjohtajana Haminassa alkoi 1997. Jaksoon mahtui neljä rauhanturvaajavuotta.

Ylämäki palasi Afganistanista 2008 ja siirtyi pian konttiterminaalikoulutukseen Kotkaan, kun Steveco vetäytyi Haminan satamasta ja oli aloittamassa Vuosaaressa. Ylämäelle oli sovittu työnjohtajan paikka Vuosaaresta.

Työnkuva selkeytynyt

Ahtausala on Jani Ylämäen mukaan kehittynyt paljon siitä, kun hän aloitti Haminassa. Ja nyt työnkuva Vuosaaren puhtaasti konttiterminaalissa on selkeämpi kuin aikoinaan Haminan sekasatamassa.

”Nyt lyödään laatikkoa laivaan ja tietotekniikka on suureksi avuksi”, kuvailee Ylämäki.

Ylämäki vastaa siitä, että terminaalissa kaikki toimii kuten pitää. Hänellä on kokonaisvastuu tuotannosta ja toiminnasta. Työhön kuuluvat muun muassa asiakassuhteiden hoitaminen, sopimukset ja aikataulujen suunnittelu.

Tilapäisahtaajatkin mukaan lukien Vuosaaren terminaalissa työskentelee noin 120 henkilöä kahdessa vuorossa purkaen ja lastaten 6-7 laivaa viikossa.

”Henkilökunta on hyvin motivoitunutta. Työntekijöistä noin 70 prosenttia on tullut Vuosaareen suoraan vuoden 2008 jälkeen ja loput Kotkasta ja Haminasta.”

Jani Ylämäki

  • Aloittaa Vuosaaren terminaalipäällikkönä joulukuun puolivälissä.
  • Syntynyt Haminassa v. 1973.
  • Opiskellut koneahtaajaksi ja satamatyönjohtajaksi.
  • Työskennellyt Stevecossa vuodesta 1994, Vuosaaressa vuodesta 2008.
  • Toiminut YK:n rauhanturvatehtävissä yhteensä viisi vuotta, viidessä eri kohteessa.
  • Perhe: vaimo ja kolme koiraa.
  • Harrastanut nuoresta saakka kamppailulajeja kuten vapaaottelua, lukkopainia ja nyrkkeilyä: ”Nyrkkeily on kuin shakkia. Siinä on arvokkaampaa väistää kuin lyödä.”
  • Lajivalikoimaan kuuluvat myös punttisali, lenkkeily, pikajuoksu ja hiihto.

***

Teksti: Eija Anttila Kuva: Johannes Wiehn

Jani Ylämäen haastattelu on julkaistu SATAMA-asiakaslehtemme numerossa 2/2019. Lehti kokonaisuudessaan on luettavissa verkossa

Tietoa kirjoittajasta

Mia Brunila

Mia Brunila on Stevecon myyntijohtaja