Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Vanhat hyvät ajat

Kelvottomaksi käynyt satamakonttori puretaan. Aina löytyy joku, jonka mielestä täytyisi säilyttää. Muuttumattomassa maailmassa olisi niin kivaa, ”vanhat hyvät ajat!”.

Sinnepä menevät ahtaajat vanhaan konttoriin, vanhassa rippipuvussa, karvareuhkassa ja vihkikengissä. Kyselemään että onko siitä höyrylaivasta jo saatu tilipussi lasketuksi, kun pitäisi halkokuorma maksaa ja ostaa perheelle irtomaitoa. Säästöönkin pitäisi jäädä, kun tulee jäätalvi, niin menee satama kiinni. Onneksi muijan puolelta on saatu kellariin isoja ss-perunoita. Harmitti vaan, että tuli lankomieheltä kysytyksi, että mikäs lajike se on. On kuulemma sioille ja sukulaisille.

Konttorin tytöt tuskailivat tuntilappujen kanssa, vaikka on sanottu että ei saa kirjoittaa sateessa kosmoskynällä, niin taas on tätä suttua. Ota tästä selvää.

Tilipussit eivät ole vielä valmiina, kun juoksulikan pyörästä on kumi mennyt ennen Kivisiltaa, mutta kunhan tulee Kansallis-Osake-Pankista kolikoiden kanssa, niin koetetaan tänään vielä saada.

Puhelin- ja lennätinkonttorissa on joku äkkinäinen, ei saa Kieliin puhelua millään aikaan, konttorin ukot yrittävät saada laivalistaan jotain tolkkua. Pösilö vielä siellä Kielin päässäkin, siitä ei ota selvää onko Mercator mennyt vai tulossa.

Tupakkaa poltetaan, valkoisen paidan hihoja kääritään. Konttoripäällikkö on käynyt lounaalla tutun kipparin luona, nyt polttaa sikaria ja on lauleskelevalla tuulella. Ei suostu puhumaan konttoristeille kuin ruotsia.

Sipsanteri on ostanut DKW-pakettiauton ja eikö ole jo Paalasenmäessä ajanut jonkun akan kumoon. Kaikenlaista.

Onneksi on radioita ja grammareita. Menee satamajätkän aika sitten mukavammin, kun soittaa Äänisen aaltoja. Kakarat odottavat Markus-sedän satutuntia. Kuunnelkoot nyt, mutta ei oteta tavaksi sitä radion renkkaamista.

Pihapiirissä levisi tieto, että Pesosella on roikkavotkaa. Nyström hienosteli, että se on troikka, ymmärrät siä, kolme hevosta, näät siä etiketistä. Saunan päälle sitä veden kanssa lantrattiin, kohta soi marraskuisella pihalla Kansainvälinen, jonka väliin Nyström yritteli Jääkärien marssia. Kevyttä nyrkkeilyä, aamulla sovittiin.

Vanhin poika mankui merille. Muija sanoi, että hän ei pane nimeä paperiin. Mene poika bensa-asemalle, se on tulevaisuuden työtä.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.