Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

No nyt sähkölaiva!

KCT kesä 2018 Joni Hampus

Robottilaivoja on jo kaavailtu, mutta niissä kai meridieseliä ohjaisi se peltiukko, jolla on hehkulamput silmien paikalla. Nehän muuten vaihdetaan seuraavassa merityön terveystarkastuksessa ledeihin.

Eipä riitä sekään, jo kaavaillaan että tulee sähkölaiva. Aika isot paristot pitää olla.

Mitä enemmän puhelimiin on tullut toimintoja, sitä useammin niitä täytyy ladata. Vanha lankapuhelimen korvike, jolla voi juuri ja juuri soittaa, se säilytti vireystasonsa viikon. Mutta kun pitää katsoa Facebookia ja toisen tonokin sinne laittaman ruoka-annoksensa kuvaa, niin akku täytyy ladata jatkuvasti.

Niin että miten on laivan kanssa. Alkaa potkuri pyöriä hitaasti, johto ei riitä parhaimmillaankaan kuin Orrengrundiin, niin mitä. Tulee latausasemia, avomerelle, kätevästi sinne kaikkien tietämien postipoijujen yhteyteen.

Niin, siellä suunnittelutoimistossa on muumimukeista siemaillun vihreän teen särpimisen ohessa keksitty että sähkölaiva voisi olla myös itselastaava.

Sähkölaiva, e/s Diodi tutkailee laiturin konttipinoa ja bongaa siitä ne, jotka haluaa kyytiinsä. Aika iso magneetti vetää kontin kannelle. Koko muu satama on demagnetisoitava, ettei sähkölaiva imaise kaikkea metallia kyytiinsä. Laiturilla kiroillaan, on tempaissut Ladankin kyytiinsä. Joku varomaton seisoo siellä housut kintuissa, kun laivan voimakas magneetti on tempaissut vyöstä soljen ja repäissyt metallivetskarinkin. Sinne laivaan hävisi juuri naamaansa lisää rautafinnejä asennuttanut siivoojakin. Äitinsä meni sentään vapaaehtoisesti kreikkalaiseen.

Etäohjattavuus on myös kovasti tapetilla. Tulee karilleajoja, kun vastuullinen laivan etäohjaaja tekee ohjausta tietenkin etätyönä kotisohvaltaan ja painelee vahingossa lastensa Playstationin ohjaimia.

Voi olla että sähkölaivasta saadaan myös itse itseään lataava hybridi. Keulan kahta puolta veden alle tulee aivan tavallisia polkupyörän etupyöriä, joita veden vaste tietysti hurjasti pyörittää. Joka pyörässä on dynamo. Sirkku-palasokeripakkauksesta leikattuja räplättimiä ei kannata laittaa, vettyvät äkkiä. Toki limsapullon korkeista voi laittaa pinnoihin koristeita.

Kaikkea ei tarvitse varta vasten keksiä, voi käyttää muitakin jo olemassa olevia laitteita.

Kannattaa kokeilla luotsina robotti-imuria.

(Kuvan laivat eivät liity tapaukseen. Kuvan on ottanut Joni Hampus kesällä 2018 Kotkan konttiterminaalissa.)

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.