Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Elämän majakat

Kuva: Mari Repo

Wellamossa on esitetty useampi majakka-aiheinen elokuva. Harmi, etten nähnyt.

Majakat ovat oleellinen osa kauppamerenkulkua. Voihan tulla sellainenkin päivä, että hybridihyökkääjä estää GPS-paikannuksen käytön ja komentosillan ruudut ovat pimeinä. Silloin tarvitaan majakoita, silloin tarvitaan perinteisiä navigaatiotaitoja.

Majakoilla on nykyisissä normaalioloissa oma eksoottinen osansa. Ja etteikö olisi osattu hyödyntää myös kaupallisesti! Ulkosaariston majakoille pääsemisestä maksetaan, on merellistä eksotiikkaa.

Majakkalaivat on hyödynnetty oivallisesti. Rellu on Helsingissä pelipaikoilla pysyvästi, voisi olla vaikka Saulin kotikapakka, lyhyen kävelymatkan päässä pressanlinnasta. Muuan Patu, josta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan (vitsi, kyllä kuuluu kilometrin päähän) on tehnyt Hyökynsä kanssa majakkalaivat tunnetuiksi. Jopa monistamalla Hyökyn tilanteen mukaan myös Helsingiksi tai Kotkaksi. Oolrait!

Kirjoitelman hengellisessä osassa totean, että majakoita, oikeaan ohjaavia valonnäyttäjiä voi olla maissakin. Ajatellaan vaikka 50-60-luvun nuorta tyttöä. Jos seurasi oikeaa majakkaa, voi mennä vaikka posliininmaalaukseen, eikä kreikkalaiseen laivaan.

Jos ahtaaja tilipussi taskussaan seurasi oikeaa valoa, niin hän ei mennyt Karvahattuun tai muuhun juottolaan, vaan vei tilipussin kiltisti Auneskalle. Ei mennyt perheenpään tilistä yhtään Ukko-olueeseen eikä pajatsoon. Auneska laittoi rahat markkinoilta ostettuun keinonahkaposaan ja piti ahtaajan huushollin kurissa ja nuhteessa. Lapsille tallukkaat ja Nikita-karvahatut, etteivät palelluta itseään mennessään lyseoon. Saadakseen oppia ja tullakseen herroiksi tai ainakin merkonomeiksi.

Ja lapset seurasivat oikeaa majakkaa, joka johdatti partioon, seurakunnan poikakerhoon tai vaikka Työskille, mutta kuitenkin hyviin harrastuksiin, eikä tupakoimaan baarien nurkkiin. Se joka ei noudattanut tolkullisen elämän majakkaa, se soitti karvapäiden musiikkia levyautomaatista ja läksyjen luvun sijaan perehtyi Tex Willeriin ja Korkeajännityssarjaan. Zum Teufel!

Katariinanpuiston majakat ovat kulttuuriperinnettä parhaimmillaan. Muualla maailmassa majakoita myydään kymmensenttisinä matkamuistoina. Mikä olisi parempi satamakaupunkien suveriini.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.