Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Piuhabunkraus

Mihin joutuisimme ilman sähköä! Sähkönhän keksi jo yli sata vuotta sitten muuan sepänsälli, Vorsseli, Vehkalahden pitäjästä. Ei sanonut Heureka, vaan Hullu kuiten kun kipinöi.

Aluksi sähkön käyttö oli maltillista. 25-kynttiläiseksi kutsuttu lamppu oli jo suurta ihmettä ja vain ökytaloissa. Eikö kohta jo ostettu radio. Suomen Yleisradio, Lahti, ei soittanut räkähottia, vaan lopetti Maamme-lauluun tolkulliseen maatemenoaikaan. Ei puhettakaan, että sivistymättömät kakarat olisivat tehneet radiouraa lukemalla tekonaureskellen iltapäivälehtiä ääneen.

Saksalainen Adolf Dynamo keksi dynamon. Jo oli kohta sellaista ihmettä, että opettajan polkupyörässä valolamppu.

Kehitys sen kuin kehittyi. Helsingin olympialaisten jälkeen jo ahtaajan perheessäkin lituskainen Airamin taskulamppu. Kakarat sillä salaa soikoilivat toisiaan silmiin. Kun olisi tarvittu pyykätessä löystyneen vihkisormuksen etsimiseen ulkohuussin alta, niin patteri tyhjä.

Sähköhella, herramunjee! Että kuulemma on sellaisia, että ei tarvitse hellaan tulta tehdä, kahvit kiehauttaa levyllä, samaan aikaan kun karjalanpaisti muhii luukun takana. Nuorisorikollisen alut ränkkäsivät luokan valoja ja hinkusivat markkinoille, humpuukitelttojen värilamppujen loisteeseen. Sähköfortunan ympärillä notkuivat. Sähkögramofoniin laittoivat säästönsä, kuullakseen Suklaasydämen. Ja mihin se johti, teiniraskauksiin!

Maailman nuorison lopullinen rappiovehje oli pelastusarmeijan soittimena pyhä kitara, kun siihen kytkettiin sähkö. Radion läpi räminä vielä vahvistettiin, että kun sitä pelkkää melua haettiin ja rappiota. Mummo ei iltahartautta voinut kuunnella, kun radio oli autotallissa melkein korvat peittävät tukat kasvattaneiden huligaanien käytössä.

Marshallin styrkkaria mankuivat pilalle menneet pojangossit, joille ennen riitti hippa ja kaarnaveneiden veistely.

Sähkö tunkee joka paikkaan. Missä on veivattavan laskukoneen ja perinteisen kirjoituskoneen rapina? Ei kun sähköllä vaan.

Polkupyörä kulkee sähköllä, autot kulkevat sähköllä, trukki kulkee sähköllä. Akkuja viedään kohta sähkölaivoilla. Oikosulun varalta ahtaustiimiin tulee navanteippaajien porukka.

Sähkölaiva on vielä kehitysvaiheessa. Viimeistään Kielissä laitetaan latauspiuha töpseliin.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.