Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Onnellinen satama

Suomi on jo viidettä kertaa maailman onnellisin maa. Säteileehän se satamaankin. Tulosvastuulliset johtajat ovat syystä huolestuneita, on korona ja on Ukrainan sota ja siitä johtuvat pakotteet. Eiköhän jotain lakontapaistakin.

Silti voi olla onnellinen. Homma pelittää kuitenkin. Pelataan nyt niillä korteilla, jotka on jaettu. Parempia käsiäkin on vielä tulossa.

AdBlue uhkaa loppua dieseleistä, mutta bensa-autot tilalle. Kahdeksanlitrainen jenkki pick up vetää melkoisen peräkärryn. Ja eikös niitä sähkökuorma-autojakin jo ole. Sähköbussit kauppamerenkulun tarpeisiin. Penkit ulos ja puunjalostusteollisuuden tuotteita kyytiin.

Suoritusportaassa ollaan syystäkin maailman onnellisimpia. Palkat kestävät vertailun muun maan ahtaajien kanssa. Evääksi on hyvälaatuista sapuskaa. Työvehkeet vimpan päälle.

Sama se on konttoripuolella. Ei ole helmitauluja, ei ole spriimonistuskoneita eikä numerolevyllisiä lankapuhelimia. Kaikki on napin takana, enter ja lähtee oikea palkka oikealle tilille. Ei tarvitse tilipussien kanssa juoksennella.

Itsestään selvyyksiä, joista osataan olla onnellisia. On ehkä nähty telkkarista tai lomareissulla ihan paikanpäällä, miksei esimerkiksi Kuubassa olla ihan nii-in onnellisia. Banaaninlastaussatamissa voi olla pieniä puutteita.

Satamakaupungeissa voidaan olla onnellisia siitä, että ollaan nimenomaan rannassa. Sisämaassa on alueita, joissa perhesuunnittelu tarkoittaa sitä, että tehdään kahdeksantoista lasta. Esimerkiksi yksi teleoperaattori on parantanut henkilöstön etuja kovalla kädellä. Isovanhemmiksi tulevatkin saavat viikon vaariloman. Kun on kahdeksantoista lasta ja kaikki ne tekevät kahdeksantoista lasta, niin pikku pilttejä syntyy yli kolmesataa vuodessa. Kolmesataa viikkoa on kuusi vuotta. Palkallista isovanhemmuuslomaa, sitä ei kestäisi kenenkään kassa.

Toinen henkilökuntaetu siellä teleoperaattorilla on työnantajan parisuhdeneuvonta. Kuka menee konttorille ja sanoo, että annapas sellainen parisuhdepalveluseteli, akka on käynyt niin hankalaksi.

Seuraavaksi tulee varmaankin työnantajan kustantama sijoitusneuvonta. Älä nyt ainakaan Venäjällä toimineita suomalaisfirmoja osta. Osta rouvalle kukkia, se on hyvä sijoitus. Sinikeltainen kimppu, niin aina parempi.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.