Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Satama ihan rannassa

Kuva: Kimmo Seppä

Onpa käyty, ainakin ahtaajan pojan mielestä joutavaa keskustelua siitä, onko kaupungille parempi tulla tunnetuksi satama- vai merikaupunkina. Satamakaupunki on satamakaupunki.

Voi olla merikaupunkeja, mitättömiä pikkupaikkoja meren rannassa. Voi olla satamakaupunki sisämaassakin, Amerikan suurilla järvillä tietenkin ja sitten vaikka Savonlinna. Tarkistamattoman huhun mukaan Savonlinnassa on nähty rahtilaiva.

Tämä joutava kinaaminen johtuu siitä, että kermapyllyjen mielestä merikaupungin imago muka on parempi kuin satamakaupungin. Merikaupungista tulee mieleen rantabulevardi, jossa pasteerataan päivänvarjojen kanssa, ennen kuin mennään rannan tavernan suojaan maistelemaan sherryä. Rantabulevardia pitkin ajaa vaaleanpunainen avoauto, jonka takapenkillä häilää pieni vaaleanpunainen piski. Tuolla tylsistyvät ilmapallokauppias ja jäätelökauppias. Rantabulevardin ja meren väliin jäävällä hiekkarannalla makaa valkoisia valaita, joilla on kuitenkin savolaisia ja englantilaisia sukunimiä. Kiertävä sokerimunkkikauppias kajauttelee laiskasti myyntihuutojaan. Jos löytyy huumoria tai totuudellisuutta, niin kananjalkoja kottikärrystä kauppaava huutaa salmonellaa.

Merikaupungin mahdollinen palloilujoukkue ei pelaa ahtaajafutista, vaan heittää frisbeetä pastellisävyisissä shortseissa. Merikaupungin nuorukaiset eivät mene nostamaan painoja tai hakkaamaan salille säkkiä, ne menevät nostamaan vaaleanpunaisia skumppamaljoja ja kimppaspinningiin.

Kun ajatellaan kaikkia maailman rantoja, niin mertahan niille kaikille riittää, mutta oikeita satamia, niitä on vähän. Ja merten rannoissa sijaitsevat kaupungit tunnetaan nimenomaan satamistaan. Satama antaa suojan, meri ei.

On eri juttu olla alaston satama tai kirjava satama kuin joku muumiranta. On ero jopa hiellä. Merikaupungissa hiotaan auringon alla maatessa, satamassa hiotaan rehellisestä työnteosta.

Satamakaupungissa syntyy liikenne-ennätyksiä, merikaupungissa lasketaan, että kuinka paljon sisämaan turisti jättää rantaravintolaan rahaa.

Satamakaupungin menneisyyskin velvoittaa. Satama on se, josta näiden kaupunkien hyvinvointi on kovalla työllä luotu. Jos alettaisiin oikeamielisiksi, niin Meripäivätkin muutettaisiin Satamapäiviksi.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.