Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Olemme terveellä tavalla mustasukkaisia töistämme

Stevecon Kotkan ahtaajien pääluottamusmies Tom Hemming on ollut Stevecon palveluksessa neljännesvuosisadan. Toisin kuin monet stevecolaiset, hän ei ollut koulupoikana tilapäisahtaajana satamassa.

- Pääsin peruskoulun jälkeen kesätöihin huoltoasemalle Hovinsaarelle. Kesän jälkeen aloitin ammattikoulussa, mutta koulupäivän jälkeen tein asemalla iltavuoroja ja viikonloppuja koko kouluajan. Armeijan kävin kuljetuskomppaniassa Haminassa ja sen jälkeen palasin taas huoltoasemalle muutamaksi vuodeksi.

- 90-luvun alkupuolella aika ajoi palvelevan huoltoaseman ohi. Hovinsaaren huoltoasema oli aikakautensa viimeinen Kotkassa. Kun työnantajani ilmoitti, että työaikaa pitää supistaa, valitsin mieluummin potkut kuin kaventuvat ansiot. Muutaman viikon ehdin olla työttömänä ennen kuin Stevecolla alkoi oppisopimuskurssi.

- Olen koulutukseltani ajoneuvoasentaja. En usko, että tekisin niitä hommia, vaikken olisikaan Stevecolla. Nuorena sitä etsi oikeaa suuntaa, mutta sittemmin alan vaihto ei ole käynyt mielessäkään. Koen viihtyneeni ja ammattiyhdistyshomma on antanut riittävästi väriä.

Uteliaisuus ja halu vaikuttaa asioihin veivät mukanaan

- Tulin pienestä perheyrityksestä isompaan yhtiöön, jossa kaikki oli uutta ja erilaista mihin olin tottunut. Olin ollut muutaman vuoden talossa ja seurannut toimintaa täällä, kun minulle tuli selväksi, että ammattiyhdistystoiminta on äärettömän lähellä yksittäistä ihmistä.

- Puhuttiin paljon työhön liittyvistä asioista ja halusin ottaa kantaa asioihin. Pian vanhemmat kollegat kysyivätkin, kiinnostaisiko lähteä mukaan toimintaan. Uteliaisuus ja tarjottu mahdollisuus vaikuttaa asioihin houkuttelivat mukaan. Ja kai minuun tarttuu keskimääräistä helpommin kiinnostus osallistua.

Hemming on ollut vuodesta 1997 jossain luottamusmiesasemassa.

- Se on niin laaja kirjo, mitä kaikkea ammattiyhdistystoiminta pitää sisällään, että edelleenkin koen sen mielenkiintoiseksi maailmaksi. Ja kun pirulle antaa pikkusormen, se vie mukanaan eli tehtävät ja tehtäväkentät laajenevat. Olen ollut jo kuutisen vuotta valtakunnallisessa luottamusasemassa. Siellä näkee asioita vieläkin laajemmin ja siitä saa uutta pontta tekemiseen.

Usein kuulee väitteen, ettei nuoria kiinnosta ammattiyhdistystoiminta tai liittoihin kuuluminen. Hemming näkee asian toisin. Hänen mukaan nuoret ymmärtävät ja ovat kiinnostuneita ay-asioista, kun niistä kerrotaan ja pidetään keskusteluissa. Nuoret osaavat ja haluavat myös etsiä itse tietoa.

- Meidän alalla työllisyystilanne on ollut sellainen, ettei nuoria työllisty alalle kesätöitä lukuun ottamatta, mutta kun näen muualla AKT:n nuoria, rohkenen sanoa, että nuoria kiinnostaa, kun heille antaa siihen mahdollisuuden.


Tom Hemming on Stevecon Kotkan ahtaajien pääluottamusmies, Kotkan Ahtaustyöntekijät Ry osasto 137:n puheenjohtaja sekä AKT:n hallituksen jäsen

Jos olisit päivän toimitusjohtajana?

Minkä työntekijöitä hyödyttävän päätöksen tekisit, jos olisit yhden päivän toimitusjohtaja?

- Erittäin herkullinen kysymys. Varmaan tekisin etupainotteisen rekrytointiohjelman suorittavaan portaaseen, koska siellä tarvitaan lisää väkeä kipeimmin. Ja sitouttaisin seuraavan toimitusjohtajan noudattamaan sitä samaa!

- Pitkällä aikavälillä muuttuvassa työmarkkinakentässä tavoitteenani on huolehtia, että ne työt, joita ahtaajat tekevät nyt, ahtaajat tekevät myös jatkossa. Olemme terveellä tavalla mustasukkaisia töistämme, vaikka kaikki ei ole aina niitä mukavimpia. Kun kyse on ahtaustyöstä, se halutaan tehdä. Se tiedetään, että kulisseissa halutaan vahvasti jonkun muun tekemään tiettyjä työsuoritteita.

- Ahtaajat haluavat, että työmaa on oikeudenmukainen ja tasapuolinen kaikkia työntekijöitä kohtaan ja kun se on sellainen, kaikkien on mukava ja helppo tulla töihin.

- Yhtiön sisällä on luottamuspulaa, joka paistaa kaikessa tekemisessä. Sitä pitäisi pyrkiä parantamaan.

Työpäivä ei aina riitä

Hemming kertoo liikkuvansa paljon kentällä ja viettävänsä vain vähän aikaa työpöydän ääressä. Työasiat voisivat tietysti jäädä työajalla hoidettaviksi, mutta totuus on toisenlainen: kyllä työt seuraavat kotiinkin ja puhelimeen hän sanoo vastaavansa, vaikkei 24/7 -palvelua pyöritäkään.

- Johdan myös ammattiosastoa ja se työ tapahtuu työajan ulkopuolella. Lisäksi minulla ovat valtakunnalliset tehtävät ja niitä tulee pyöriteltyä siviilissäkin. En missään nimessä koe, että se häiritsisi. Joskus on ajankohtia, esimerkiksi yt-prosessien aikana, jolloin kierrokset ovat päällä vielä kotonakin.

Aikaa jää toki muullekin.

- Rintamamiestalossa on kaikenlaista hommaa. Olen mahdollisimman paljon pihalla ja tykkään puuhastella kaikkea pientä. Omaan perheeseen haluan panostaa ja tärkeää on myös siviilipuolen ystävien tapaaminen.

***

Tom Hemminguin haastattelu on julkaistu Stevecon henkilöstölehden joulukuun 2019 numerossa. Lehti kokonaisuudessaan on luettavissa verkossa

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.