Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Myyntimiehen syksyinen viikko

Maanantai

Kello soi (vaimon) 6.30, normiaikaan. Aamupala ja aamutoimet. Olen tottunut syömään kunnon aamupalan ennen töihin lähtöä, niin tänäänkin. Työmatka 400 m, taittuu sujuvasti autolla, koska se sattui olemaan kadun varressa parkissa viikonlopun jäljiltä. Nyt se jää työpaikan parkkiruutuun, työmatkat hoituu kävellen tai polkupyörällä. Toimistolla 7.20, tietokone auki ja mukillinen kahvia. Päivä alkaa sähköpostin selailulla, viikonloppuna tullut joitakin tarjouspyyntöjä. Teen ne pois heti alkuun, joihinkin pitää kysellä kuljetuksia tehtaalta satamaan, ne jäävät odottamaan.

Laskutuksesta Laura laittaa sähköpostia ja varmistelee, että Hietasen kautta kuormatusta projektilastista menee lasku oikean tarjouksen mukaan. Oikea tarjous löytyy ja varastointikin selviää puhelinsoitolla Hietasen linjanhoitoon Vesalle.

Päivän ensimmäinen Teams 9.15, Kotkan depot-tilannepäivitys. Siihen osallistuvat Auli ja Niko sekä Vellogsin edustajat. Käydään lyhyesti läpi tulevan viikon laivoilla sisään tulevat tyhjät kontit, konttien tarkastus- ja korjaustilanne. Lisäksi mahdolliset muut depotiin liittyvät asiat.

Viestittelyä Satamatekniikan ja Saimaa Terminalsin väen kanssa Haminan Gottwaldin tilanteesta. Koneesta on rikkoutunut venttiili, jonka saaminen Haminaan on enemmän kuin vaikeaa. Kone on hyvinkin tärkeä Saimaa Terminalsille, koska sitä käytetään mm. raskaiden projektikollien käsittelyyn ja niitä on liikkumassa lähiaikoina. Ensi viikolla on tulossa kiskolaiva, jonka operointiin sitä myös tarvittaisiin.

Tuotannonjohtoryhmän Teams alkaa 10.00, olen mukana myynnin edustajana, Tapsa ja Markus osallistuu

myös myynnistä. Tähän osallistuu laaja joukko henkilöitä tuotannosta, resurssikeskuksesta ja henkilöstöhallinnosta. Käydään läpi edellinen ja tuleva viikko tuotannon osalta. Työmäärät, laivojen aikataulut, resurssit ja myynnin terveiset.

Ruokailun jälkeen teen aamulla jääneet tarjoukset valmiiksi, kun olen saanut niihin kuljetushinnat.

Iltapäivällä olen yhteydessä nosturiliikkeen edustajaan, käytämme heidän raskaita mobiilinostureita raskaissa nostoissa Haminassa. Tänään pitää selvitellä nosturihintoja ensivuodelle ja saatavuutta lähitulevaisuudessa, jos Haminan Gotte ei tulekaan pian kuntoon. Jäävät laskemaan tarjousta.

Olen myös pääkonttorin turvallisuusaluepäällikkö (oto). Satamien työturvallisuusviikolla tuli esiin, että pääkonttorille kaivattaisiin piirustusta, josta selviää mm. hätäpoistumistiet, alkusammuttimien ja defibrillaattorin paikat. Ei kun tuumasta toimeen. Katjalta sain 1. ja 2. kerroksen pohjapiirroksen, johon aloin niitä merkkailemaan. Katja on toimihenkilöiden varatyösuojeluvaltuutettu. Materiaalia voidaan käyttää uusien työntekijöiden perehdytykseen ja vierailijoiden opastukseen.

Loppupäivä menee ”keikkatarjousten” kimpuissa, Hietasen kautta kysellään paljon erilaisten koneiden ja laitteiden käsittelyä. Näihin annetaan tarjous aina keikkakohtaisesti, koska käsittelyt ovat aina erilaiset, välillä onnistuu haarukkatrukilla, välillä tarvitaan nosturia tai kurottajaa.

Illalla pikainen käynti kesämökille Miehikkälään, varmistamaan asia, joka sunnuntaina lähtiessä jäi mahdollisesti tekemättä.

Tiistai

Päivä alkaa edellisenä iltana tulleella kyselyllä, johon liittyen asiakas soitti vielä työajan jälkeen. Kyse oli 20-jalan konttiin pakatusta urheiluautosta, jonka hän halusi noutaa. Lyhyen selvityksen jälkeen sovittiin, että kontti siirretään toiselle varasto-operaattorille purettavaksi. Aamupäivän aikana ehti tulla lisää keikkakyselyitä Hietasen kautta, niiden tekemistä. Joukossa mm. isompi nosturi osina lauttavaunulle ja laivaus Antwerpeniin.

Samaa tarjousten työstöä iltapäivällä ja yhteydenpitoa nosturiliikkeeseen, hinnan sopimisesta tulevan maanantain kiskolaivaan. Käytin hetken aikaa perjantain MyMa-päivän ennakkotehtävän pohdintaan. MyMa päivänä kokoonnutaan koko myynnin porukalla iltapäiväksi neukkariin ja käydään läpi aiheeseen liittyviä asioita. Tämä tapahtuu vähintään kerran vuodessa.

Turvallisuusmateriaalin viimeistely, joka jäi eilen hiukan vaiheeseen. Katja hoitaa julkaisun.

Illalla tyttären pojan, Eino 3,5 v kanssa ulkoilua ja iltatoimia Huutjärvellä, kun äitinsä töissä.

Keskiviikko

Aamu alkaa samalla tavalla, kuten kaksi edellistäkin aamua, ajoissa työmaalle ja sähköposteja perkaamaan.

Muutama kollega myös toimistolla. Korona aikana tuli mahdolliseksi tehdä töitä sekä etänä että toimistolla. Sopimuksen mukaan 50/50 ajasta voi jakaa. Itse olen keväästä lähtien ollut lähes koko ajan toimistolla, sitä ennen olin osan aikaa etänä. Lähes kolme viikkoa sitten sain itsekin koronan, onneksi lievän sellaisen, työskentelin viikon varmuudeksi etänä, ettei tartu muihin. Keskiviikon vakio Teams huolinnan ja myynnin välillä tällä kertaa peruttu.

Iltapäivällä hankesuunnittelua Tapsan ja Markuksen kanssa. Hankkeesta ei voi puhua nimillä eikä muutenkaan tarkemmin, koska siihen liittyy asiakas, joka ei halua puhuttavan keskeneräisestä hankkeesta. Pidettiin sisäinen valmisteleva kokous torstaina pidettävään kokoukseen asiakkaan kanssa.

Iltapäivällä suurempi projektilastikysely Haminan kautta. Kyselyssä suurempi määrä sellutehtaan osia vuosille 2023–2024. Tarjous pitää lähettää perjantaihin mennessä, kyselijänä tässä keskikokoinen suomalainen huolintaliike.

Iltapäivällä tuli Elinalta Teams-viesti, ehtisikö joku lähtemään kuvaajan oppaaksi torstai aamuna Mussaloon, kun hän tulee ottamaan ilmakuvia, lupauduin. Maanantaina oli yritetty kuvausta, mutta sää oli liian tuulinen dronen lennättämiseen.

Illalla ensimmäisen kerran koronan jälkeen kunnon lenkille, lähes kolme viikkoa on mennyt toipuessa. Parempi ottaa varman päälle, ettei tule jälkitauteja.

Torstai

Ajoissa toimistolle, ensimmäinen Teams jo 7.45, kun muuten ei sattunut kalentereihin, liittyy hankkeeseen, josta mainitsin eilen. Palaveri kestää puolisen tuntia, on kiirehdittävä Mussaloon. Ikimedian kuvaajan, Thomaksen kanssa tapaaminen Merituulen edessä 8.30, siitä siirrytään D-alueelle kuvauksia varten. Aurinkoinen ja lähes tyyni sää, eli oikein hyvä dronen lennätykseen ja kuvaamiseen. Liikutaan jalkaisin alueella ja Thomas saa kuvia monesta eri paikasta ja kuvakulmasta. Kuvia ilmeisesti tullaan julkaisemaan tässäkin lehdessä. Projektitarjouksen laskentaa ja varmistelua nosturiliikkeen nostureiden nostokapasiteetista. Painavimmat rummut tässä projektissa 160 000 kg. Tässähän sitä aikaa vierähtää, kun kaivelee asiakkaan excelistä Haminan osuuden ja muokkaa sen helppolukuiseksi. Laskelma tulee kuitenkin valmiiksi ja jätän vielä tarjouksen tekemättä. Käyn laskelmat vielä aamulla läpi ennen tarjouksen tekoa.

Hankesuunnittelu-Teams asiakkaan kanssa, jossa käydään huolellisesti läpi vaihtoehdot ja sovitaan etenemisestä. Vielä muutama keikkatarjous ennen kotiinlähtöä.

Illalla liikuntasuoritus ja kauppaan hankkimaan viikonlopun ruokatarpeet mökille.

Perjantai

Aamulla pikainen päivitys hankkeeseen liittyen. Haminan kyselyyn tarjouksen teko ja lähetys asiakkaalle. Lisäksi muita kontitus- ja flätitys tarjouksia, joihin liittyy myös noudot tehtailta satamaan. Aamupäivä menee nopeasti ja onkin aika lähteä lounaalle ennen MyMa iltapäivää. Lounaan jälkeen kokoonnumme neuvotteluhuoneeseen loppupäiväksi. Tapsa aloittaa tilaisuuden ja toimii moderaattorina.

Iltapäivä meneekin nopeasti mielenkiintoisten asioiden parissa. Kävimme läpi mm. Suomen satamien liikennemääriä, kilpailijatietoja, Stevecon asiakkuuksien liikevaihtoja. Lisäksi pohdimme myynnin kehitty- mistä ja mihin tulee panostaa lähitulevaisuudessa. Elina piti katsauksen some-asioista. Tässä meidän jokaisen pitäisi olla hiukan aktiivisempi. Tilaisuus päättyi klo 16.00, tästä piti huolen jämäkkä moderaattorimme.

Töiden jälkeen auton keula kohti Miehikkälää, mökille saunaa lämmittelemään. Järvessä vesi +9, saunasta nopea uintilenkki.

Lauantai

Aamusta puunkaatoon naapurin metsästä, tosin luvalla. Kuusissa jokin ”tauti”, joka kuivattaa niiden latvat, joten ne on hyvä kaataa pois. Siinähän se aamupäivä vierähti. Iltapäivällä klapikone käyntiin ja pilkkomaan.

Fyysinen ulkotyö on hyvää vastapainoa viikon toimistotyölle. Illalla taas saunaan ja uimaan.

Sunnuntai

Aamusta heti sadetta eli tylsä päivä, ei päässyt ulkotöihin jatkamaan puunpilkkomista. Muuta pientä sisähommaa ja lounaan jälkeen kotiinpäin. Iltapäivällä moikkaamaan äitiä ja tarkistamaan, että omakoti- asujalla on kaikki kunnossa. Olihan siellä kaikki ok, niin talossa kuin äidilläkin. Illalla vielä reipas lenkki Kotkasaaren ympäri.

***

Renskan viikkopäiväkirja on julkaistu Steveco-konsernin henkilöstölehdessä joulukuussa 2022. Stevecolaisten kirjoittamat viikkopäiväkirjat ovat yksi suosituimmista jutuista Steveco-lehdessä. Aikaisemmat numerot vuodesta 2014 alkaen löytyvät klikkaamalla tästä.

Tietoa kirjoittajasta

Vesa-Heikki Renlund

Vesa-Heikki Renlund on Stevecon myyntijohtaja