Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Monenlaista sellua

Pitäisikö selluloosa ja selluloosasatama varsinkin tuotteistaa ihan täysillä. On toki ollut kunnioitettavaa sellun käsittelyperinnön elvyttämistä ja tallentamista.

Meripäivillä pitäisi olla joka vuosi sellunvääntökilpailut, ettei alkuperäinen ajatus satamakaupungin työjuhlista vajoa enää syvemmälle metrilakritsiin ja olutkarkeloihin, pissanhajuisine lieveilmiöineen.

Jos on niin, että ei löydy enää miestä tai naista sellunvääntäjäksi, niin varastetaan idea sitten Oulun ilmakitaroinnin maailmanmestaruuskisoista. Ilmasellun kääntökilpailut.

Ennenkin on karvahattubaareissa, niin sanotuissa ahtaajaklubeissa innostuttu näyttämään tulitikkiaskin kanssa oikeaa kulmalta-kulmalle työtapaa.

Mikä estää kotkalaista peliteollisuutta kehittämästä kaikkien räiskintäpelien vaihtoehdoksi peliä, jossa kilpaillaan sellupaalin viemisestä laivan ahtaisiin uumeniin. Saako pelaaja nokkakärryn kulkemaan kippaamatta ennen aikojaan?

Peligrafiikkaan nostalgiaa. Höyrylaiva tupruttelee lähtösavujaan, siveyspoliisin Volga lipuu kaijalla, hytin avoimesta venttiilistä kuuluu jatsia. Mitään tamperelaisen pystytukan vibratolla vetämää ulkokohtaista Kotkan ruusua ei saa kuulua.

Sellupaali, parisataakiloinen jötkäle on näyttävää tavaraa. Matkailutuotteeksi heti! Vaikkapa hopeisina tulitikkuaskin kokoisina koruina ja kultaisina kaulakoruina. Tarroja: Miä tulen Kotkast, miä käännän selluu.

Satamakaupungin lisäksi Kotka on musiikkikaupunki. Tai siis HaminaKotka on. Odotan että perusvahvaa pubirokkia soittava äijälauma ottaa nimekseen Sellunvääntäjät.

Nyt näkyy olevan muotia mainostaa milloin mitäkin Kummelin vuosikymmeniä vanhalla tokaisulla Kyllä lähtee. Siitä satamalle slogan: Kyllä lähtee sellu.

Pelkkä sellu sanana voi aiheuttaa sekaannusta. Selluliitti, tuo yltäkylläisen aikamme vitsaus ei profiloi satamakaupunkeja positiivisesti. Vaikka äijäjutuissa on joskus kuultu, että lähti selluliitti meidän huushollista kerralla. Muutti äitinsä luokse ensi alkuun.

Kun googlaa sellua että ymmärtäisi mitä se itse asiassa on, niin aika äkkiä on tarjolla monenlaista selluliittivoidetta. Ja kysymyksiä, kuinka selluliitista pääsee. Kukaan ei oikeasti tiedä, mutta selluloosasta pääsee sillä, että nostaa laivaan.

***

Sellulaiva ja sen tämän päivän lastaajat on kuvattu Kotkassa Mussalon satamassa kesällä 2021. Viimeksi sellupalleja väännettiin perinteisin metodein draaman keinoin Kotkassa vuonna 2018 merikapteeni Carl-Gustav Walldénin tuottamassa näytelmässä.

Kuva: Thomas Halloran

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.