Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Miesvaltaisella alalla ei voi olla mielensäpahoittaja

Ensin Iida Lampikari opiskeli lähihoitajaksi, mutta pian kiinnostus koneisiin ja moottoriajoneuvoihin veti pitemmän korren ja hän hakeutui Imatralle Saimaan ammattiopistoon suorittamaan yhdistelmäajoneuvonkuljettajan ammattitutkinnon.

- Koulutus kesti vain kahdeksan kuukautta, koska aiemmat opinnot otettiin huomioon. Valmistuttuani pääsin vakituiseen työpaikkaan Kiitosimeonille.

- Ajoin lähialueilla ja pääsin aina yöksi kotiin nukkumaan, mutta työ oli epäsäännöllistä. Monesti jouduin soittamaan päiväkotiin, että tulen vasta myöhemmin hakemaan lapset.

Kolmen rekkavuoden jälkeen eteen tullut tieto alkavasta ahtaajan oppisopimuskoulutuksesta oli mahdollisuus päästä säännölliseen vuorotyöhän. Koska satamatyö itsessään ja sen lisäksi isot koneet vetivät puoleensa, Iidan päätös - tultuaan satojen hakijoiden joukosta valituksi kurssille - irtisanoutua vakituisesta työpaikasta oli lopulta helppo.

- Olin ensin kesän tilapäisenä Hietasessa, mutta koska töitä oli aika vähän tarjolla tilapäisille, tein välillä rekkahommiakin.

Ei miesten, vaan kaikkien vaatimukset täyttävien työtä

Kun oppisopimuskoulutusta oli kestänyt puoli vuotta, Iidan ajatukset uudesta urasta olivat positiiviset.

- Olen tykännyt tosi kovasti. Työ on monipolista ja olen päässyt oppimaan uusia asioita ja haastamaan itseään. Tykkään myös siitä, että työ on fyysistä.

- Tässä työssä pitää olla kiinnostusta koneisiin ja atk-taitoihin ja käsien likaantuminen ei haittaa. Fyysistä kuntoa tarvitaan, eikä saa pelätä korkeita paikkoja.

- Kaiken lisäksi tarvitaan huumorintajua, sillä miesvaltaisella alalla ei voi olla mielensäpahoittaja. Mutta missään nimessä ahtaajan työ ei ole ”miesten työtä”.

Iida ensimmäisen vuoden kotisatama oppisopimuskoulutuksessa on Hietanen.

- Olen ajanut pikkutrukkia ja rullakonetta. EK-koulutus alkaa maaliskuussa ja pääsen ajamaan vetomestaria. Koneiden ajamisen lisäksi olen päässyt tekemään käsin ahtausta, surrausta, kasettien huputusta sekä laivalla tehtäviä surraustöitä ja apumiestehtäviä.

- Ensimmäiset näytöt ovat huhtikuussa ja syksyllä kesälomakauden jälkeen on edessä vaihto Mussaloon konttiterminaaliin. Siellä suoritan tutkinnon muut osat. Oma kesälomani alkaa toukokuun puolivälissä.

Täyttä elämää

Iida asuu kahden pikkupoikansa ja kolmen koiransa kanssa Haminassa vuosi sitten ostamassaan omakotitalossa. Hevosta perheeseen ei nyt kuulu, vaikka niitä Iidalla on ollut lähes koko ikänsä.

- Olisihan tuossa pihamaata…

Kun aikaa on, Iida käyttää koiriaan näyttelyissä ja hoitaa omaa kuntoaan liikkumalla.

***

Iidan haastattelu on julkaistu Stevecon henkilöstölehdessä toukokuussa 2024. Lehden voi lukea verkossa

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.