Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Meren rannalla

Näin liikennevilinässä auton, jonka kyljessä luki Merisydän. Piti googlata, on kahvila Kotkassa.

Näin juuri se meren ja sataman vaikutus on aina näkynyt. Jos ajatellaan ravitsemusliikkeitä, niin merellisistä tulevat mieleen ainakin Messi, sen Ankkurikabinetti (ahtaaja ja äiskä pitivät siellä pojalleen häät 1971) Meritorni, Meriniemi, Marinero, Kompassi, Redi, Laakonki, Aallokko, Tervanaru, Hyöky ja Tullikamari. Pursihuoneista puhumattakaan.

Meillä meren rannalla, satamakaupungeissa, alan nimistöä on onneksi käytössä. No, onhan Kuopiossakin satama, mutta heillä on kalakukko. Kotkassa on Satamakaupungin leipä.

Pelataan ahtaajafutista, Stevecon paidassa. Peleistä on voinut lukea merellisistä julkaisuista, kuten Ankkuri, Poiju ja Reimari.

Sisämaan asuja perinteisesti luulee että posso on sika ja tuuri on onnea. Kuivanmaan asukki ei ymmärrä messikallea eikä messilikkaa, ei siiffiä eikä säkäkokkia. Jos laivasta on kipinä hukassa, niin se on suurempi haitta kuin Ladan kipinän katoaminen.

Kaijalle voi mennä tietenkin kakkukahveelle, mutta pienellä kirjoitettu kaija on sama kuin möljä. Jo ollaan ymmällään, vaikka voihan kakkukahvi-Kaija toki olla pöljä. Se on eri asia.

Sekin on ongelma, jos vikaeeraaja jää ahteriin. Ei, ei ole mitään lääketieteellistä. Perämies ja ahteri eivät liity satamakaupungeissa toisiinsa. Ymmärtääköhän nykypolvi myllyjen eron. Vaasanmyllystä saa näkkäriä, myllystä pestin. Wälläri ei ollut bändi, vaikka Waltari on.

Jotenkin kaipaa aikaa kun tatuoinnit kuuluivat, paitsi linnansinisenä konnille, niin aidoille seiloreille. Tietenkin on ollut väärinkäytöksiä. Yhden reissun merisairaiden messikallejen pienet ankkurit ovat yhtä suuri moka kuin myöhemmät 30-vuotiaiden geelipäiden synttärikuvat Suomen Kuvalehden merkkipäiväsivuilla, aikuisten, ansioituneiden kansalaisten joukossa. Se pöljäily lienee loppunut.

Ravintola-ala ei ole vielä kokonaan ryöstöviljellyt satama-aiheista nimistöä. Ahtaajaklubi toki on ollut esimerkiksi edesmenneen Messin lempinimenä. Vanhan urbaanitarun mukaan porukan sai pöydän alle turvaan, kun hihkaisi ovelta ”Taakka vuotaa!”.

Pitäisikö olla vielä Kuuri, Keulapiikki, Vanha Vinssi, Bunkraamo ja Huutokonttori. Huutokonttorina toki toimivat kaikki pubit, kun Suomi pelaa.

***

Kuva: Tuure Äikäs

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.