Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Roboship

Täräytettiin siihen engelskaa heti otsikkoon. Kun tuli mieleen tuolta tieliikenteen puolelta hankkeet ihmisen korvaamisesta roboteilla. On tietysti tehostettu toimintoja, mutta kiitos korkeampien voimien, vielä tarvitaan miestä ja naista kaupallisessa merenkulussa.

Sellua on taas väännetty/käännetty, hieman museomielessä. Lihasvoiman käyttö on vähentynyt, mutta ahtaaja kuitenkin edelleen ahtaa, toki viimeistä huutoa olevien koneiden kanssa. Ja työssä on edelleen fyysinen puolensa, vielä se työltä ja tekemiseltä tuntuu, käy rankaan ja jänteeseen.

Dieselkone jyrähtää vielä pitkään raskaassa kalustossa, aurinkokennolukkia saa odottaa. Juna voi tulla sähkön voimalla, mutta ei aurinkosähkön. Veturissa on kuljettaja.

Väki laivoissa on vähentynyt, ei tarvitse kiivetä mastoon, joystickillä ohjaillaan. Suuntimiakaan ei enää oteta tähdistä, kuusta eikä auringosta. En tiedä onko merikortti korvattu sirukortilla, mutta laivassa on elävä kapteeni ja miehistöä eri maista. Kuulemma varsinkin eri maista. Luotsi on elävä ukko. Laiva ei siis kulje lentävänä hollantilaisena ilman miehistöä, eikä se saa lastiaan automaattisesti.

Teleoperaattorin mainoksen tonokeilta vaikuttavasta kaksikosta se akkukäyttöinen ei lastaa eikä lossaa. Koneisiin tarvitaan edelleen ammattimiehiä, jotka nykyisin voivat olla naisia. Hei, missä viipyy Miss Ahtaaja-kilpailu! Haalarikierros ja uimapukukierros. Jos ennen lankunkantajanaiset olivatkin rotevia, niin nykyisin on sitä missimittaa. Voi anteeksi tätä sovinismiani, ehdotan myös Mr Ahtaaja-kisaa, en itselleni, mutta konttorin naisten iloksi.

Mutta joo, ei tapahdu pakinoitsijan elinaikana, eli lähivuosina sitä, että satamassa ei liikkuisi kukaan. Ei tule yksinään juna, ei omineen siirry tavara miehittämättömään laivaan tai laivasta eikä lähde tai tule konttirekka robotti puikoissaan.


ValokuvaJoskus leikittelee ajatuksella, että jos otettaisiin askeleita taaksepäin. Tilille ei kilahtaisi mitään, vaan konttorilta haettaisiin laivakohtainen tilipussi, jossa olisi se pitkä kapea tilinauha, ei olisi mitään ansiolaskelmia. Aamuhuuto, pieniä purkkeja, pylväät lastattaisiin redillä. Ahtaajan poika saisi joskus ison peltirasiallisen kivikovia puolalaisia hedelmäkarkkeja. Robotteja ei olisi kuin sarjakuvissa.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.