Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Jaakko pääsi sisälle mielenkiintoiseen konttimaailmaan

Depot-raportoinnin kesätyöntekijä Jaakko Vallittu opiskelee XAMKin Kotkan kampuksella logistiikkainsinööriksi. Hän on yksi korona-ajan opiskelijoita: ensimmäinen reilu puoli vuotta koulun penkillä ja sen jälkeen pääosin etänä.

- Ehdin ensimmäisenä syksynä tutustua ja saada kaveriporukan, jonka kanssa on tehty välillä yhdessä tehtäviä. Nyt opiskelut alkavat olla opinnäytetyötä vaille paketissa ja sen jälkeen menen töiden perässä, minne tie vie. Kotiseudulla Jämsässä on kyllä toimijoita, mutta onko töitä, se on eri asia.

- Kuulin Stevecosta heti opiskelujen alkuvaiheessa ja koulun kanssa ehdittiin käydä satamavierailulla ennen koronasulkuja. Satama-ala kiinnostaa minua ja kolmannella hakukerralla onnisti. Olen ollut UPM:n Jämsänkosken tehtaalla paperirullia lastaamassa eli siitä kulmasta minulla oli ennakkoon jotain ahtausalan osaamista, Jaakko nauraa.

Kesätyö on opettanut paljon

- Tiesin siis jo ennakkoon, että Steveco on laaja logistiikanalan toimija, jolla on useampi toimipiste ja paljon työntekijöitä ja työllistymismahdollisuuksia. Kesätyöltäni toivoin, että opin paljon uutta ja pääsen ratkomaan kinkkisiä tilanteita. Minulla ei ollut oikeastaan mitään kuvaa depot-yhteyshenkilön työkentästä ja sekin kuva, jonka sain työhaastattelussa, on muuttunut.

- Olen päässyt sisälle mielenkiintoiseen konttimaailmaan ja oppinut miten paljon tekemistä ja toimia tarvitaan, ennen kuin kontti on lähtenyt kasasta, stuffattu, laivattu ja lähtenyt maailmalle ja vastaavasti otettu vastaan ja toimitettu kasalle. Eri varustamoilla on omat tapansa ja ohjeensa hoitaa asioita. Koulussa meri- ja konttilogistiikkaa on käyty kovin vähän läpi opiskelun painottuessa kumipyöräliikenteeseen.

Työyhteisöään depotissa Jaakko kehuu hyväksi porukaksi, jonka kanssa jatkaisi pitempäänkin, jos olisi mahdollisuus. Kotkan konttioperoinnin lisäksi Jaakkoa kiinnosti paljon myös Vuosaari käytäntöineen.

- Vuosaaren kuviot kiinnostavat tosi paljon, esimerkiksi millainen alue on karttakuvana. Sainkin sieltä avuliaasti kuvia, josta sai toki hyvän käsityksen terminaalista, mutta paikan päällä olisi ollut mukava käydä vaikka omalla ajalla.

Huolellisuus on avainasemassa

Jaakko tutustui ennen työn alkamista Stevecon strategiaan, arvoihin ja vastuullisuusperiaatteisiin kirjallisen perehdytysmateriaalin sekä verkkosivujen avulla. Ensimmäisenä työpäivänä asiat käytiin vielä keskustellen läpi.

- Ymmärrän vastuullisuuden omassa työssäni niin, että huolellinen pitää olla. Lisäksi tietoturvan ja sähköpostin kanssa on oltava tarkka ja huolellinen.

Vapaa-ajallaan Jaakko pelaa golfia ja hän ilmoittautui mukaan Stevecon henkilökunnan mestaruuskilpailuihinkin, vaikka on silloin taas opiskelija ja – ainakin toistaiseksi – entinen stevecolainen.

- Olen pelannut 14 kesää. Pikkuveli houkutteli mukaan ja siitä tuli meidän yhteinen harrastus. Himoksessa meillä on 18-väyläinen kenttä. Lasketellut olen vuodesta 2005, minkä lisäksi olen toiminut hissimiehenä Himoksen rinteillä useamman vuoden ajan, kuten viime talvenakin.

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.