Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Omenalinjan paatti

Tässäpä taas halvalla konsultaatio vientisatamillemme. Sesonkiluonteista ahtaustoimintaa, mutta tuottoisaa.

On hyvä omenakausi. Omenaa tulee aivan mahdottomasti. Suomalainen ei jaksa syödä niitä, eikä se ole hienoakaan. Kaupan ja merenkulun kannalta on toki hyväksi, että suomalaiselle kelpaa vain argentiinalainen jouluomena, omat omenat mätänevät puiden alle.

Korjuutoimintaa on jo muutamana vuonna keskitetysti organisoitu. Nyt lisää tehoja!

Omenat kootaan ämpäreihin, ämpärit laitetaan kontteihin ja maailmalle. Parhaat vientimarkkinat ovat tietenkin puuttomilla alueilla. Kyllä kelpaa valkeakuulas lajikkeena Saharassa ja siellä.

Islantilaisilla on rahaa, mutta ei paljonkaan puita. Ihan sopii heilurilinjaksi Hamina - Reykjavik.

Tyhjänä ei tulla takaisin, vaan tuodaan kalaa. Ehkä ei tarvitse käyttää rahaa ollenkaan, bilateraalista kauppaa vanhaan Neuvostoliiton malliin. Omenat teille, turskat meille.

Huomatkaa, että puustakin saa paremman tuoton paperiksi jalostettuna. Miksei sitten omenista?

Leivotaan omenapiirakkaa. Apple pie auttaa naparetkillä olevien amerikkalaisten koti-ikävään.

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla on vanha totuus. Japanilaiset syövät kirsikoita, ymmärtävätkö omenan päälle mitään. Alkavat ymmärtää, kun kerrotaan omenan päivässä syömisen auttavan myös mieskuntoon. Mitä hullutusta syödä poronsarvijauhetta, kun voi ottaa mehukkaan suomalaisomenan, niin jopas saa iltasella emäntä salarymanilta kyytiä. Banzai!

Kun omenalinjat on saatu vakiinnutetuiksi, niin sitten muuta kuljetettavaa. Klapit ovat kovaa valuuttaa puuttomilla alueilla. Turskamiljonäärillä on varaa rakennuttaa takka, mutta puut on ostettava Suomesta. Ja varo halpoja kopioita! Aidot saunankiukaat ja aito joulupukki tulevat Suomesta.

Kävyt ovat kova sana. Moni puuttoman alueen asukas ei ole nähnyt kuin kuvissa. Niitäkin voi jalostaa kansalaisopistojen askartelupiirien malliin, maalaamalla osan hopeanvärisellä vannemaalilla.

Kuluttajansuoja-asioista on pidettävä huolta. Ulkomaalaiset puuttomien alueiden asukkaat ovat hyvinkin internetin ihmeellisestä maailmasta lukeneet, että käpykakku on suurta herkkua.

On laitettava varoitukset Amerikan malliin. Kävyt eivät ole tarkoitettu ihmisravinnoksi

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.