Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Satamakaupungin vaatimukset

Satamakaupungeissa asuu oma rotunsa. Eihän siitä mitään tule, että sisämaasta, pikkujärven rannalta tai kuivalta maalta kuka hyvänsä tänne tulee.

Väestön pakkosiirtoihin ei aivan voi mennä, mutta satamakaupunkiin soveltumattomat ihan vain tuijotetaan pois. Maakuopista vasta 80-luvulla Hassisen Koneen keikoille nousseet eivät olleet ulkomaalaista nähneet. Joensuussa vainottiin tummaihoisia koripalloilijoita. Sellainen ei tulisi kuuloonkaan satamakaupungeissa. Onhan maailman ihmisiä nähty.

Satamakaupungin asukkaan täytyy olla kansainvälinen. Satamakaupungin asukkaan täytyy haistaa meri kilometrien päästä. Pahaksi ei lasketa, jos ikääntyneellä henkilöllä on haalentunut tatuointi, Tattoo-nimisestä murjusta ulkomaan satamakorttelissa otettu. Jos tatuointi on tuore, ymmärretään että se henkilö on wanna be. Aikamme ilmiö on se, että valintamyymälän kassa on tatuoidumpi kuin paatunut linnakundi.

Itsekin elän karkotusuhan alla. Enhän, kurja, ole koskaan seilannut. Kaikki muut ovat. Satamakaupungin puheenparsi on raaka, mutta kettuilu on välittämistä. Voi onnetonta, jos et tiedä, mikä on miitsippi, stuju ja ahteri. Entäpä jäädä ahteriin!

Jos nuoruusmuistoihin ei kuulu pimeän pullon hakeminen rantsusta, niin ikinä sinusta ei tule täysivaltaista satamakaupungin asukasta. Vähän auttaa, jos siskosi on ollut tunnettu laivoissa kävijä.

Solmuja pitäisi osata tehdä ja huviveneelläkin lukea aaltoja. Jos tullaan jostain järvialueen pursiseuroista (hävettävää sinänsä) niin suolaisen veden keikutus on toisenlaista. Se on eri meininki Biskajalla kuin Saimaalla. On eri asia rämpiä kaislikossa kuin kaislahameen alla. Kuule, fogi fogi ei ole muotitanssi!

Oolreit ei saa sanoa kuin Patu. Sanokaa te maakravut vain All right. Sanottehan te reivaavanne kurssiakin. Pöljät.

Satamakaupungin oikea asukas katsoo kaihoisasti merelle Kuusisen penkalla tai Tervasaaressa. Hän ymmärtää ja tietää, että nimenomaan aavan meren tuolla puolen on toinen samanlainen äijä katsomassa tännepäin. Ei katso Mikkeliin!

Nyt Kotka ja Hamina jakavat alueelle muuttaville uimahallilippuja. Se on testi. Jos et hallissa ui pilkkihaalarissa rysä hampaissa ja pirtutorpedo kainalossa altaan päästä päähän, niin, näin meidän kesken, kannattaakohan sinun jäädä.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.