Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Viennin pelastus

Tuli yllättävä takaisku, kun Kuopioon ei saakaan rakentaa sellutehdasta. Olisi tullut vientiliikennettä rajusti. Kallavesi sitten pelastui, niinhän ne luulevat.

Eipä jäädä tuleen makaamaan. Olen jo ratkaissut ongelman, tulee korvaavaa liikennettä, tulee runsaasti työpaikkoja. Normaalisti tämä konsultaatio maksaisi satatuhatta, nyt menee ilmaiseksi, yhteisen hyvän vuoksi. Toki konttorilla tiedetään firmani tilinumero, jos joku välttämättä haluaa jotain pientä laittaa.

Aletaan kuulkaa päättömien patsaiden valmistukseen. Stevecon jenkakaula on kohta maailmankuulu. Tilauskirjat täyttyvät.

Jopa kaksitoistametrinen patsas mahtuu merikonttiin mahalleen. Siis autokentällä valmistetaan raudoitetusta betonista perinteisiä suurmiespatsaita, tietenkin myös mekkoversioita. Peruspatsas seisoo lievässä haara-asennossa, vasen käsi lanteilla, oikeassa kädessä miekka.

Voidaan valmistaa myös istuva patsas, silloin käsissä on hyvä olla kirja, jonka selkämyksessä voi lukea Lex. Tietysti, jos tilaaja on ökyrikas autokauppias, voidaan Lexin perään lisätä vielä us.

Jos patsaalla kunnioitettava pikkukylän pormestari on nimeltään Leo, voi kirjan selkämyksessä, tietenkin eri maksusta, lukea myös Lexa.

Kun suurmiespatsas, parilla mallilla siis mennään, on saatu kuivumaan, sitä vielä hiotaan ja laitetaan pintaan niin kiiltävä musta maali, että koko maailman puluja harmittaa.

Jotta massatuotanto on kannattavaa, niin kaulaan tulee jenka. Tilaaja saa teettää sitten haluamansa irtopään paikallisesti. On kätevää, varsinkin epävakaissa maissa, jossa valta voi vaihtua yhdessä yössä.

Ajatelkaa jos tämä olisi keksitty jo ennen itäblokin hajoamista. Ei olisi tarvinnut vetää kumoon satoja Leninin patsaita. Putinin pää olisi nyt jo kaikissa.

Markkina on pohjaton. Valtiomiehiä on rajoitetusti, mutta onhan muuta väkeä. Ei ole sellaista kunnanvaltuuston puheenjohtajaa, joka ei märissä unissaan näkisi itsestään tehtyä patsasta keskellä toria. On pormestaria, poliisimestaria, urheilumestaria, soittajaa, kirjailijaa, näyttelijää ja auton ajajaa.

Vastuu pään pysymisestä harteilla on pään kiinnittäjällä. Me tehdään tasalaatuista vartaloa, sen pitää riittää. Jos pää putoaa kansallispäivänä juuri kukitusta suorittavan päähän, niin emme vastaa.

***

Huom. kuva ei liity varsinaisesti asiaan. Vasemmassa reunassa olevan ahtaajat-patsaan on veistänyt Oskari Jauhiainen vuonna 1966. Patsas on Palotorninvuorenpuistossa Kotkassa.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.