Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Kolsilan kanava

Kiel, Panama, Suez ja Kolsila. Paikkoja, jotka tunnetaan kanavistaan. Kolsilan kanava on vielä vasta kirjoittajan päässä, mutta toteutuu.

Viisas kunta toimii liike-elämän eduksi ja samalla omaksi edukseen. Aikanaan rakennettiin Ensontie Kutsetin tarpeisiin. Lyheni matka paperitehtaalta satamaan.

Nyt vaaditaan ennakkoluulotonta ajattelua, kuten Ensontien kanssakin. Kai silloisena valtuutettuna tuli hieman Kutsettikonjakkiakin nautituksi. Tehän tiedätte konjakin, jalon rypälejuoman, jota kansa nauttii valitsemiensa edustajien välityksellä.

Saas nähdä, kunnallisvaalivuonna, mikä valtuustoryhmistä ensimmäisenä innostuu ajatuksesta. Tai sitten idean ympärille syntyy puoluerajat ylittävä kansanliike.

Vanhan puhelinluettelon karttaan jo hahmottelin linjaa. Gerhardinväylän päästä lähdetään, Tervasalmen ja Salmenvirran ja Mullinkosken ja Kirkkojärven muodostamaa sinänsä valmista vesiväylää leventäen ja syventäen ja Saunaniemen kohdilta kovalle maalle. Melkoisen työllistävä vaikutus, mutta ennen pitkää laivaväylä, kääntöpaikkoineen, on Tipotingin tunnelin luona.

Idästä tuleva rekka voi jättää siinä lastinsa suoraan laivaan. Nythän lastin pudottamista matkalle harjoitellaan Summan levähdyspaikalla. Siellä pudotetaan tupakkalastit jakelumummoille.

Kolsilan kanavan käyttöönotto supistaa rekkaliikennepainetta ahtailla väylillä Haminan ja Mussalon satamiin. Laiva ei aja päin punaisia, ei Hyväntuulentiellä, ei Hirssaaren risteyksessä.

Investointi toki on mittava, mutta jos on varaa satametriseen lipputankoon, on varaa muutaman kilometrin kanavaankin. Tämä ajattelu on totta yksityistaloudessakin. Kun ukko on laittanut kaikki omat ja lainatut rahat ylikalliiseen autoon, niin muija sanoo että kun oli varaa tuohon, niin on varaa uuteen sohvakalustoonkin ja komeampaan hattuun kuin naapurin akalla.

Vielä on Kolsilan banaaninlastaajilla laiva melkein banaaniviljelyksen laidassa. Tietenkin tulee muutakin toimintaa. Auneskan merimieskapakka ja tatuointiliike. Tax free-tuotteiden myynnistä joutunee tullin ja verottajan kanssa vähän vääntämään, mutta sellaista on yrittäminen.

Toki huolehditaan turvaväleistä ja maskipakosta. Ainoastaan Vorsseli on vapautettu siitä siltä osin, kun sen Ladassa ei ole maskia.

***

Kuva on Saimaan kanavalta Saimaa Terminalsin Mustolan terminaalista, eikä se liitty tekstiin mitenkään.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.