Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Ei Steveco niin kankea ja byrokraattinen olekaan

Tuomas Tiainen ehti katsoa Stevecoa ulkoapäin asiakkaan näkövinkkelistä monta monituista vuotta. Steveco näyttäytyi ulospäin isona, kankeana ja byrokraattisena.

- Työyhteisön välittömyys selvisi heti ensimmäisenä työpäivänä ja siitä oli byrokraattisuus kaukana. Asioihin suhtauduttiin käytännönläheisesti, eikä keskusteluja rajoittanut mikään hierarkkinen ajattelumalli. Se tavallaan yllätti minut, Tuomas muistelee aloitustaan Steveco Logisticsilla huolintapäällikkönä syyskuun alussa.

Tuomas muistuttaa, ettei ison ja kankean maine suinkaan ole pelkästään negatiivinen. Jos niin olisi, ei hän tietenkään olisi edes hakenut paikkaa ja jättänyt taakseen firmaa, jota ehti palvella yli 17 vuotta. Hän siirtyi Stevecolle operatiivisen päällikön tehtävistä Bruhn Speditionilta.

- Olin yli 17 vuotta töissä saksalaisessa perheomisteisessa huolintaliikkeessä, joka tuo ja vie raskaan teollisuuden raaka-aineita konttikuljetuksina. Aloitin vuonna 2005 Haminassa, 2007 toiminta laajeni, kun otettiin Stevecolta huolinta pois, 2011 muutettiin Mussaloon ja kun 2013 transito sukelsi, putiikki pistettiin kiinni ja siirryin Helsinkiin.

Joskus pikitie houkuttelee

Tuomaksen logistinen ura alkoi rekka-auton kuljettajana. Sitä edelsi lyhyt ura suurtalouskokkina Stora Enson Kotkan tehtaalla, mutta varusmiespalvelun aikana ajettu rekkakortti ohjasi nuoren miehen uudelle tielle.

- Ensimmäinen keikka vuonna 1998 oli Stora Enson Varkauden tehtaalle. Ajoin rekkaa kolme vuotta ja etenin siitä ensin korjaamopäälliköksi, ajojärjestelijäksi ja kuljetuspäälliköksi. Ennen Bruhnille menoa ajoin vielä kahdeksan kuukauden ajan haketta Karjalankannakselta. Se oli mielenkiintoista.

- Kun on oikein hieno kesä- tai syyspäivä ja kaikki hymyilee, paluu pikitielle kieltämättä hetkellisesti houkuttelee. Räntäsateet ja vaaratilanteet, joissa henki on ollut hiuskarvan varassa, eivät ole silloin mielessä.

- Työuran aikana olen käynyt koulua töitten ohella. Ensin suoritin Haminassa huolinta-alan perustutkinnon iltakouluna ja sen jälkeen Helsingissä huolinta- ja varastointialan ammattitutkinnon, jonka jälkeen johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Osaksi huolintapäälliköiden tiimiä

Stevecolle Tuomas tuli vahvistamaan huolintapäälliköiden tiimiä, joka vastaa huolinta- sekä logistiikkapalveluiden asiakaspalvelusta ja palvelun kehittämisestä. Käytännössä Tuomaksen vastuualueena ovat ajot, mm. aiemmin Ville Huovilan pyörittämä Kotkamillsin syöttöliikenne Steveco-rekoilla sekä transito. Hänen tiimissään on viisi henkilöä.

- Transitoa kulkee kyllä, koska kaikki ei ole rajoitusten piirissä, mutta kyllä se liikenne hiipuu. Työtilanteisiin heijastuu koko Euroopan tämänhetkinen tilanne. Kun rakentaminen hyytyy tai kulutus hyytyy, se näkyy kuljetuksissa.

Tuomas sanoo päässeensä hyvin sisälle Stevecon systeemeihin ja stevecolaiseksi pääseminenkin on ollut yllättävän helppoa.

Juuret Pyhtäällä, koti Kotkassa

Työstä ja työpaikan sijainnista huolimatta Tuomas on asunut Kotkassa siitä pitäen, kun Pyhtäältä pois muutti. Perheessä on kaksi nuorta aikuista, 17-vuotias tytär ja reilu parikymppinen poika, jonka aiempi jääkiekkoharrastus piti isän kiireisenä.

- Kuusi vuotta sitten aloitin defendon, jossa opitaan selviämään itsepuolustustilanteista. Defendo on ollut hyvä vastapaino työlle, koska sitä tehdessä ei voi kyllä ajatella mitään muuta kuin sitä hetkeä.

***

Haastattelu on julkaistu Steveco-.konsernin henkilöstölehdessä joulukuussa 2022

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.