Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Konkarit kannustivat Petri Saikkosen pääluottamusmiehen uralle

Petri Saikkonen päätyi ammattikoulun, armeijan ja parin lyhyen työsuhteen jälkeen Stevecolle tilapäisahtaajaksi vuonna 1985.

- Haminassa ei ollut koulutustani vastaavaa työtä tarjolla, mutta sain työvoimatoimistosta tiedon, että Stevecolle - tai Hamina Oy se taisi silloin olla - otetaan lisää tilapäisahtaajia.

- Ennen varsinaisten töiden alkamista oli ns. kävelykurssi, joka kai vastasi sen ajan työhön perehdyttämistä.

- Ensimmäisenä työtehtävänä oli walkingboardien laittaminen rullalaakin päälle eli levyttäminen ja apumies oli silloinen titteli. Levytyksestä vastasi kirvesmiehen ammattinimikkeellä työskennellyt Tuomo Kurki, joka jaksoi maltilla poikaa neuvoa. Vaikka laivalla oli työnjohtaja, niin näiden vanhojen ammattilaisten sana oli laki tuohon aikaan.

Reilun vuoden päästä tuosta eli 1.4.1986 alkoi koneahtaajan oppisopimuskurssi, josta alkoi myös Petrin näihin päiviin kestänyt vakituinen työsuhde Stevecolla.

Keväällä 2008 koitti uusi aika, kun Steveco ajoi Haminan toiminnot alas ja Petri monien muiden haminalaisten lailla oli ilmoittanut halukkuutensa siirtyä Helsingin Vuosaareen valmistuvaan konttiterminaaliin.

- Huhtikuussa tehtiin loppunuoluja Haminassa, kesän olimme Kotkassa Mussalossa harjoittelemassa konttisatamatyöskentelyä ja marraskuussa operoitiin ensimmäinen laiva Vuosaaressa.

- Muutin Helsingin Kallioon jo keväällä 2008 ja kesän kortteerasin tutun kaverin luona Haminassa viikot. Nyt asun Inkoossa ja työmatkaa on 74 kilometriä yhteen suuntaan.

Vaikein on ollut Haminan alasajo

Petrin ura pääluottamusmiehenä alkoi Haminassa vuonna 2003.

- Ehdokkaaksi käymistä helpotti paljon kokeneiden ay-aktiivien Markku Raasun ja Kari Turusen kannustus lähteä ehdolle vaaleissa. Make olikin kävelevä ”tessi”. Hän tunsi työehtosopimuksen tasan tarkkaan, koska oli useilla sopimuskierroksilla ollut sitä neuvottelemassa. Makelta sain myös uran alkuun arvokkaita näkemyksiä asioiden punnitsemiseen.

- Ammattiosaston toimikunta sekä työkaverit kentällä olivat myös isona apuna alkutaipaleella ja ovat olleet sitä koko matkan ajan. Unohtaa ei pidä myöskään ammattiliiton tukea.

Jokainen yhteistoimintamenettely tarkoittaa luottamushenkilöille ikäviä asioita ja vaikeita aikoja. Sitä ne ovat tietysti myös henkilöstöryhmille, joita he edustavat. Petrin uralla kaikkein vaikein on ollut Haminan yksikön lakkauttamiseen johtanut yt-prosessi.

- Meidän oli vaikea ymmärtää, miksi Haminan yksikkö lakkautettiin ja kuitenkin tytäryhtiö siirtyi Haminaan ja jonkun ajan kuluttua Steveco osti vielä HMT:n toiminnot.

- Itse yt-menettelyssä oli pahin paikka käydä läpi lakkauttamisen aiheuttamia henkilöstövähennyksiä. Kaikki eivät työllistyneet Stevecon muihin yksiköihin ja siinä joukossa oli useita, joiden kanssa olin ollut tekemisissä kaikki 23 siihenastisen työurani vuotta. Tuossa ajassa oppii tuntemaan ihmisen ja se laittaa miettimään, mitenhän tuo ja tuo kaveri pärjää jatkossa.

Kaudesta kentällä hyvä päivitys työhön

Petrin pääluottamusmiespesti on jatkunut Helsingissä yhtä kautta lukuun ottamatta.

- Kauden 2017-18 olin kentällä töissä. Se oli tosi mukavaa aikaa ja sain siitä hyvän päivityksen työhön, mitä kentällä oikeasti tapahtuu ja miten käytännön tilanteet menevät. Täällä ei voi lähteä kävellen tai pyörällä käymään laivalla eli kentällä näkyminen on jäänyt vähemmälle. Pitäisi hypätä useammin pakettiauton mukaan vaikka yhdeksi väliksi.

Luottamusmiehen päivittäiseen tekemiseen kuuluu työehtosopimuksen sekä paikallisten sopimuksien noudattamisen valvominen.

- Terminaalipäällikön kanssa vaihdetaan ajatuksia lähes päivittäin kenttätyöhön liittyvistä asioista ja myös työsuojeluvaltuutetun kanssa pohdimme usein yhdessä työsuojeluun liittyviä asioita.

Mitä Petrin oheistyötehtäviin luottamismiehen toimien ohella tulee, hän luonnehtii olevansa ikään kuin komppanian vääpeli. Helsingissä luottamusmiehelle on langennut hoidettavaksi ahtaajille kuuluvat henkilökohtaiset varusteet kuten työasut, kypärät ja niihin liittyvät turvavarusteet sekä turvakenkätilauksien vahvistus.

- Tarvittaessa tilaan uusia varusteita ja katson, ettei niiden suhteen eletä ihan kädestä suuhun. Työasujen kanssa ollaan menossa täsmävaihtoon ja sillä päästään eroon kauheasta vaatemäärästä

Pitkä ura luottamusmiehenä on opettanut paljon

- Sen olen oppinut, minkä muutkin pitkään luottamismiehenä olleet, että kun eteen tulee joku asia, se kannattaa katsoa joka kantilta ja selvittää juurta jaksaen ennen kuin menee niska punaisena ”yläkertaan”. Höntyileminen ei tässä hommassa kannata. Nuorena luottamusmiehenä joutui sieltä yläkerrasta joskus palaamaan kallella kypärin kun oli mennyt vajavaisella tiedolla asiaa selvimään.

Jos olisit päivän toimitusjohtajana?

- Käynnistäisin sellaisen koulutusohjelman, jossa tietyn alallaoloajan jälkeen työntekijällä olisi se määrä koulutuksia mitä tes-pätevyyksiä kyseisessä yksikössä tarvitaan. Tällä tavalla pätevyydet lähes poistaisivat työnjaon ongelmat. Myös työn kierrätystä pystyisi lisäämään ja työ muuttuisi mielekkäämmäksi. Kaikkiin työntekijöihin tasaisesti kohdistuva pätevyyskoulutus tasaisi myös työntekijöiden palkkaeroja.

Kodin fiksaamista ja veneilyä

Omakotitaloasukkaana Petrin vapaa-ajasta lohkaisee talon ja pihapiirin kunnossapito ison osan. Aina on jotain fiksaamista, hän toteaa.

- Kesäisin harrastamme vaimon kanssa veneilyä Saaristomerellä. Käydään Ahvenanmaalla ja pyöritään Turun ja Uudenkaupungin lähellä. Meillä on hidaskulkuinen yhdeksänmetrinen matkavene. Veneilyä olen harrastanut ihan nuoresta pitäen.

- Talvella hiihdän, mikäli mahdollista ja noin 20 vuoden ajan olen käynyt kevättalvisin pohjoisessa hiihtämässä yhdestä kahteen viikkoon kerrallaan. Ennen koronaa on kerta vuoteen tehty joku ulkomaanmatka.

Kuva: Anssi Hellberg

Petri Saikkosen haastattelu on julkaistu toukokuussa 2021 Steveco-konsernin henkilöstölehdessä.

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.