Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Aikuistettiläinen

Helsingin Sanomissa on menossa sarja ”tettiläinen”, jossa aikuiset toimittajat ovat kuin työelämään tutustuvat koululaiset. Kun toimittajan työhän on kaukana oikeasta työnteosta, jossa saattaa tulla hiki.

Kävi mielessä kamala ajatus, että jos minäkin lähtisin, kuten TET-nuori, tutustumaan sataman töihin. Kauppamerenkulkuun toki kuuluu myös laivoissa työskentely, mutta en minä sellaista, kun keinuttaakin. Mitä jos kohdalle osuu laivatyttö, minä en osaa tehdä sellaiselle mitään, en edes eväitä.

Pitäisi hankkia kulkulupa ja pitäisi herätä aikaisin, hankalaksi menee. Sitten ne olisivat etsineet sieltä minulle työturvakengät, jotka ovat painavat ja niiden liikuttamisessa menee voimat.

Rättimikko on ehkä löytänyt tarpeeksi suuren haalarin tai sellaisen heijastimilla varustetun työasun kuitenkin. Ei taida mennä vetoketju mahan kohdalta kiinni. Tuoreeltaan herättää pahaa verta, yhdeksi päiväksi tulee jalkoihin pyörimään ja heti ollaan takki auki.

Kun aikoinaan en halunnut mennä töihin televisiokauppaan, niin sanoin työhaastattelussa, johon olin joutunut, että minä en sitten muuten kiipeile katolle antenneja laittamaan, ihan saa hra Lankila itse mennä. Hra Lankila jostain syystä palkkasi jonkun toisen.

Nyt olisi vähän samaa, minä en kyllä kiinnitä mitään koukkuja. Nehän ovat rautaa ja painavia. Koneita voisin ajaa, jos olisi sellaisia pieniä ja helppoja. Päältä ajettavan ruohonleikkurin kokoisia, mutta mielellään lämpimällä kopilla ja hyvillä stereoilla.

Pomo tai muu työelämään tutustuttuja jos ei peräti perehdyttäjä tietenkin kysyisi että onko kysyttävää. Tietenkin on, monelta syödään ja onko kahvitunti oikeasti tunti, saako palkan heti käteen. Voisitteko herra Pomo jotenkin, vaikka sellaisella telkkarista tutulla poliisinauhalla eristää varastosta tuon nurkan, ettei käy onnettomuus, jos olen paperirullien päällä ruokalevolla.

Mitä olen vanhojen ahtaajien juttuja kuunnellut, niin laivasta saa a) ilmaiseksi lastipullon, b) ostaa väkijuomia kohtuuhintaan. Kun en oikein tunne nykyisiä käytäntöjä, niin voisiko herra Pomo käydä hakemassa minulle vaikka ginipullon. Jos vielä kipaiset kysäisemässä ruokalasta, että olisiko niillä tonikkivettä, olisi lupsakampaa ottaa.

Kuinka niin alkaa olla tässä, vastahan aloin päästä alkuun.

Kuvan trukinkuljettaja, trukki ja paperirullat eivät liity tapaukseen.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.