Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Topilla on monta rautaa tulessa

Pesistä, raveja, matkoja ja töissäkin uusia haasteita: Topi Hardénilla on monta rautaa tulessa.

Topi on yksi monista kolmannen polven stevecolaisista.

- Pappa Henrik Hardén oli Haminassa työnjohtajana. Hän oli ennen satamaan tuloa merillä ja tykkäsi paljon jutella ja kertoa tarinoita töistään.

Topin isä Christer Hardén aloitti työuransa Haminan satamasta ja on nykyisin ahtaajana Hietasessa. Topi myöntää, että hän hakeutui alalle papan ja ennen kaikkea isän jalanjäljissä.

- Kiinnostuin jo pikkupoikana siitä, mitä iskä teki työkseen. Kouluaikana pääsin tekemään työharjoittelujaksot satamassa.

Nuo työelämään tutustumiset ja lukio pohjana hän aloitti tilapäisahtaajana Haminassa vuonna 2005.

- Kun tilapäisille riitti Stevecolla vähemmän töitä, pääsin HMT:lle ahtaajaksi. Steveco osti 2010 HMT:n ja silloin palasin uudelleen stevecolaiseksi. Vuosaareen siirryin vuonna 2013.

Topilla on käytännössä kaikki pätevyydet nosturia lukuun ottamatta. Uutena haasteena on rooli kouluttajana ja työnopastajana.

- En tosiaankaan ole katunut, että lähdin siihen hommaan. Pääsen tutustumaan uusiin ihmisiin ja perehdyttämään heidät ahtaustyöhän. Vuosaaressa on kaksi kouluttajaa ja meillä tuuraajat.


Maaliskuun alussa Topilla oli perehdytettävänä kaksi yhdeksi taksvärkkipäiväksi pestattua tilapäistä.

- Yleensähän sitä vähän jännittää julkkiksia, mutta kun Vappu ja Marja tulivat taksvärkkitöihin, he olivat heti kuin olisi aina tunnettu. Se oli mielekäs työpäivä.

Vuosaaressa kuvattua jaksoa eivät asianosaiset päässeet studioon katsomaan, sillä pian kuvausten jälkeen alkoi koronakevät ja se tarkoitti mm. sitä, ettei Vappu ja Marja Shown livelähetykseen ollut yleisöllä asiaa. Muutoin koronakevät ei erityisen järeästi vuosaarelaisia koetellut. Kellokoskelaisena Topi ei joutunut kokemaan Uudenmaan ja muun Suomen rajamuodollisuuksiakaan.

Peliuralta pelinjohtajaksi

Se, että Topilla on pesistausta, ei yllätä. Aika monella Haminassa syntyneellä ja kasvaneella sellainen on. Joillakin ura jatkuu pelaajana, joillakin muissa rooleissa.

- Pelasin pesistä parikymmentä vuotta. Aloitin alakouluikäisenä Summassa ja etenin SuPon edustusjoukkueeseen. Hamina Pesis -fuusion yhteydessä siirryin HP:n rinkiin. 2007 lopetin ns. aktiiviuran ja sen jälkeen olen pelannut kaveriporukassa alasarjoja.

- Vuonna 2012 Haminassa aloitettiin naispesäpalloilun herättäminen henkiin joidenkin vuosien hiljaiselon jälkeen. Tero Pasi ja Tomi Pakkanen olivat puuhamiehinä, kun naisjoukkuetta alettiin kasaamaan ja he houkuttelivat mukaan.

- Aloimme vetää joukkuetta Forsellin Lassin kanssa. Lasu on inspiroivimpia ihmisiä, joita tunnen. Parempaa vaihtoehtoa ei olisi voinut olla tuohon hommaan.

Kun Topi muutti työpaikan perässä Helsinkiin, Hyvinkään Tahkolta tuli sähköpostia ja kysymys kiinnostuksesta lähteä naisten ykköspesisjoukkueen kakkospelinjohtajaksi.

- Se joukkue pelaa nyt Superissa.

- Yhden ykkössarjakauden jälkeen olin naisten suomisarjajoukkueen ja B-tyttöjen pelinjohtajana. Tahkosta ja sen toiminnasta jäi positiivinen kuva.

Mitalipelit karkasivat vasta kalkkiviivoilla

Amelie Leijala, Sara Koivikko, Elina Muurman, Taru Toikka, Silja Pakkanen, Tytti Bertling ja Sanni Silander tulivat poseeraamaan Topin kanssa ja veivät hänet saman tien keittämään käärmekeittoa Roihun tyttöjen päänmenoksi.

Päättyneellä kaudella Topi on toiminut HP:n B-tyttöjen superpesisjoukkueen pelinjohtajana.

- Kun Toikan Jussi-Pekka kyseli kiinnostusta palata Haminaan, jossa pesis oli kovassa nosteessa ja meininki hyvää, en voinut kieltäytyä

Koska Topin vuorotyö ja asuminen ovat pääkaupunkiseudulla, Jussi-Pekka Toikka ja Janne Bertling vetävät pääsääntöisesti tyttöjen treenit. Se on luontevaa, sillä paria nuorinta pelaajaa lukuun ottamatta joukkue on tällä kaudella pelannut myös naisten Ykköspesistä, jolle sarjatasolle nousivat viime syksynä.

- Pääsin silloin tällöin viikonloppuisin käymään harjoituksissa. Pelejä on saatu sovittua aamuvuoroviikoille ja lomalle. Työantajan kanssa sovittiin vapaista heti kun sarjaohjelma ilmestyi.

Tyttöjen Superpesis oli tällä kaudella sarjana tosi raaka. Lohkossa oli 12 joukkuetta ja vain kaksi pääsi jatkoon. Tyttöjen pelit sujuivat läpi kauden kerrassaan mainiosti ja he jahtasivat jatkopaikkaa kalkkiviivoille asti. 11 ottelusta nuori joukkue napsi yhdeksän voittoa ja sijoittui tiukassa sarjassa neljänneksi.

Jos sarja oli raaka, niin koronan värittämää kautta voi helposti sanoa myös rankaksi. Tytöt pelasivat 11 superpesisottelun lisäksi 14 naisten Ykköspesiksen ottelua sijoittuen siinäkin neljänneksi, mikä on nuorelle nousijajoukkueelle loistosuoritus. Sarjat alkoivat tänä vuonna vasta kesäkuun lopussa ja päättyivät elokuun puolivälissä. Melkoinen tahti.


Kauden viimeisessä pelissä HP: tytöt löivät Jyväskylän Kirittäriä vastaan 29 juoksua, joista neljä kunnaria. Joukkuekaverit käyvät aina porukalla onnittelemassa kunnarin lyöjää. Topi etualalla viuhka kädessä.

- Tytöt ovat 16-20-vuotiaita. Muutama pelaaja vanhenee nyt ulos tästä sarjasta, mutta uusia pelureita on tulossa ja kasvamassa kaikissa ikäluokissa. Se on tärkeää.

- Pelien ja harjoitusten lisäksi on muutenkin kiva käydä Haminassa tapaamassa vanhempia ja etenkin siskon poikaa, jonka kummeja vaimoni Alisan kanssa olemme.

Ei pelkkää pesistä

Pesäpalloilun ohella Topin elämässä on raviurheilu ollut vahvasti mukana jo parikymmentä vuotta.

- Suurin osa Suomen raviradoista on tullut kierrettyä ja samoin paljon Ruotsissa olen kierrellyt ravien perässä. Lisäksi muutamilla radoilla olen käynyt Tanskassa ja Norjassa sekä tietty Tallinnan ravit olen käynyt katsomassa.

- Ravit on mukava harrastus, kun voi yhdistää kaksi harrastusta ravit ja matkailun.

- Minulla on nykyään neljästä hevosesta osuus, tosin pienillä prosenteilla. Yhdestä hevosesta on yhteinen osuus isän kanssa. Yksi osuus on News Point -nimisestä hevosesta ja siinä ovat mukana myös muutama työkaveri. Hevonen on valmennuksessa Huusarin Timin tädillä Pialla Neuvottomassa.

Tuo "omistaminen" on mielenkiintoista. Kun lähtölistat tulee julki noin viikkoa ennen lähtöä, niin kyllä siinä hyvin pitkälti viikko menee lueskellen millaisia vastustajat ovat sekä jännätessä, miten käy.

***

Topi Hardénin haastattelu on julkaistu Stevecon henkilöstölehdessä syyskuussa 2020. .

Steveco tukee Haminan Palloilijoiden naisten Ykköspesisjoukkuetta sekä miesten ensi kaudeksi Superpesikseen noussutta joukkuetta.

Tietoa kirjoittajasta

Elina Harjama

Elina Harjama on Steveco Oy:n tiedottaja.