Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Sormi liipasimella - turvallisesti

Vuosaaressa työskentelevät Jani, Ville ja Jari ovat koukussa toiminnalliseen SRA-ammuntaan.

Jos SRA-ammunnasta järjestettäisiin firmojen välisiä puulaakikisoja, Steveco olisi varmasti vahvoilla. Nimittäin Vuosaaren terminaalissa työskentelee kolme kovaa lajin harrastajaa: Jani Westman, Ville Ryynänen ja Jari Valjus.

Jani ja Ville ovat lajin pitkäaikaisia harrastajia sekä myös SRA-kouluttajia. Jari on lajin parissa melko uusi, mutta hänelläkin on pitkäaikainen tausta ampumaurheilulajeista SM-mitaleineen, joten aseiden käsittely on tuttua.

SRA on lyhenne sanoista sovellettu reserviläisammunta. Se on Reserviläisurheiluliiton kilpaurheilulaji, joka on kehitetty suomalaisten reserviläisten tilanteenmukaisen ampumataidon vertailuun ja kehittämiseen.

Aikaa ja huteja vastaan

Ampumaurheilu mielletään yleensä staattiseksi lajiksi, jossa kilpailija seisoo jalat tukevasti maassa omassa loosissa, nostaa aseen, tähtää ja pam! ”Vauhdikkainta” lienee skeet- ja trap- ammunta, joissa kilpailijan on haettava tähtäimeensä ilmassa lentävät savikiekot.

TV:stä tuttuihin ammuntalajeihin verrattuna SRA-ammunta on hyvinkin vauhdikasta ja toiminnallista. Lajissa suoritetaan ampumatehtäviä, rasteja, joihin kuuluu usein nopeatempoista liikkumista, lippaanvaihtoja, sekä ampujan on myös selvittävä liikkumista ja ampumista rajoittavista rakenteista kuten seinistä ja tunneleista.

- Juuri toiminnallisuus sai minut innostumaan lajista noin vuosi sitten. SRA- ammunta on haasteellista, sillä siinä on pyrittävä tekemään tarkka ja virheetön suoritus mahdollisimman nopeasti, Jari Valjus sanoo.

Jani Westman kertoo, että rastit ovat kuvitteellisia taistelutilanteita. Kilpailija saa kuvauksen tilanteesta, jonka perusteella hänen on suoritettava tehtävä.

- Tehtävät voi suorittaa eri tavalla, Ville Ryynänen lisää.

Turvallisuus ennen kaikkea

Miehet ovat kokoontuneet harjoituksiin Hevosmäen ampumaradalle Kouvolan Myllykoskelle. Vettä vihmoo koleassa syyssäässä. Turvallisuus on sana, joka esiintyy lajin harrastajien puheissa useimmin. Turvallisuusmääräykset ovat tiukkaakin tiukemmat ja niiden rikkomisesta seuraavat sanktiot ehdottomat.

- Turvamääräysten pienestäkin rikkomisesta seuraa aina hylkäys kilpailusta. Se onkin ehkä vaikein asia lajia opeteltaessa. Turvallisuusmääräyksiä painotetaan myös kursseilla. Noin 80 prosenttia kaikesta asiasta koskee turvallisuutta, Ryynänen sanoo.

Perille meni: Ampumaradalla jokaisella on oltava suojalasit ja kuulosuojaimet. Piipun on aina oltava turvalliseen suuntaan – ylös, alas tai kohteeseen. Lippaan saa kiinnittää aseeseen ja aseen ladata vain tuomarin käskystä. Sormi saa olla liipasimella vain ammuttaessa.

Sanomattakin on selvää, että alkoholin suhteen ampumaharrastuksessa on nollatoleranssi. Mutta sekin on hyväksyttävä, ettei laji sovi jokaiselle muutenkaan.

Kivääreillä, pistooleilla ja haulikoilla

Voidakseen harrastaa SRA-ammuntaa on kuuluttava johonkin reserviläisyhdistykseen. Kotkassa asuvat Westman ja Ryynänen kuuluvat Kotkan seudun reserviläisiin ja Pyhtäällä asuva Valjus Karhulan-Kymin reservinaliupseereihin.

Yhdistyksissä on yhteensä noin kolmekymmentä aktiivista SRA-ammuntaa harrastavaa jäsentä, valtaosa miehiä, mutta muutama nainenkin on mukana aktiivisessa lajissa.

SRA-ammunnassa kilpaillaan vakiossa ja avoimessa luokassa. Kiväärin varustus määrittelee luokan. Valjus kilpailee vakioluokassa, jossa optisten tähtäimien käyttö kivääreissä on kiellettyä, mutta pitkään harrastaneet Westman ja Ryynänen tähtäävät avoimessa luokassa, jossa kiväärit ovat hyvin pitkälle viritettyjä elektronisine ja optisine tähtäinlaitteineen. Kiväärien lisäksi lajissa ammutaan pistooleilla ja haulikoilla.

10 000 laukausta joka vuosi

Ihan halpa harrastus SRA-ammunta ei ole. Hyvin varustellut kiväärit maksavat monta tuhatta euroa ja patruunat 20-40 senttiä kappale. Aktiiviampujat paukuttavat hyvinkin 10 000 laukausta vuodessa. Kilpailumatkat maksavat myös.

- Kyllä radalla tulee käytyä joka viikonloppu, jos aikaa vain on. Tänä vuonna harjoituskertoja on jo 45, Valjus laskeskelee.

Hevosmäen ampumaradan lisäksi seudun SRA-ampujat harjoittelevat ja kisaavat Haminassa Lupinmäen ampumaradalla.

SRA-ammunta

  • Sovellettu reserviläisammunta.
  • Käytetään pääasiassa itselataavaa reserviläiskivääriä, pistoolia, haulikkoa ja tarkkuuskivääriä.
  • Kilpaillaan vakio- ja avoimessa luokassa.
  • Kilpailussa suoritus perustuu ampumatarkkuuteen ja käytettyyn aikaan.
  • SRA-ampujalta vaaditaan erityisen koulutuksen ja ampumakokeen hyväksytty suorittaminen sekä vakuutus.

***

Teksti ja kuvat: Eija Anttila
Kuvassa vasemmalta Jari Valjus, Ville Ryynänen ja Jani Westman

Juttu on julkaistu STEVECO-lehdessä joulukuussa 2019

Tietoa kirjoittajasta

Eija Anttila

Eija Anttila on kotkalainen freelancetoimittaja