Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Laadukas suoja laadukkaalle tuotteelle

Owens Corningin vahva päällystetty muovikudos suojaa sahatavaraa, joka lähtee suomalaisilta sahoilta asiakkaille kautta maailman. Ennakoinnin ja sujuvan toimitusketjun avulla muovikudos tulee sahoille täsmällisesti Aasiasta, Kotkan varaston kautta.

Yhdysvaltalainen Owens Corning osti kanadalaisen InterWrapin vuonna 2016, ja mukana siirtyi tarina siitä, miten InterWrapin suojakääreet tulivat Suomeen. Suomalaisen sahan myyntiedustaja oli huomannut, että repaleiset kääreet eivät olleet eduksi laadukkaalle sahatavaralle Japanissa varsinkin, kun vieressä komeilivat kanadalaiskilpailijan pakkaukset tiptopkunnossa. InterWrapin myyntiedustaja Phil Flemming tarjosi ratkaisuksi päällystettyä muovikudosta, ja vähitellen niin Flemming kuin muovikudoskin tulivat tutuiksi suomalaisilla sahoilla.

”Nyt, 20 vuotta myöhemmin, toimitamme pakkausmateriaalia Suomeen viikoittain”, kertoo Owens Corningin myyntiedustaja Jussi Posio. Hän aloitti työnsä viime keväänä ja toimii Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Suojaa kosteudelta ja UV-säteilyltä

Tarinan repaleiset kääreet olivat polyeteenikalvoa, joka suojaa kiitettävästi hyvinkin monenlaisia tuotteita. Posion mukaan kalvo joutuu kuitenkin koetukselle sahatavaran kääreenä viimeistään siinä vaiheessa, kun asiakas purkaa sahatavaraniput konteista ja pinoaa ne ulkokentälle. Sahatavaraa uhkaa niin kosteus kuin UV-säteilykin.

”PE-kalvossa pienikin viilto aukeaa helposti isommaksi. Ongelmia voi tuottaa myös pieni reikä, josta vesi pääsee sisään muttei ulos”, Posio sanoo. Hän uskoo, että panostamalla pakkauksen laatuun, sahat voisivat välttää monet erittäin kalliit, materiaalin kuntoa koskevat reklamaatiot.

”Yhdysvaltojen sahatavaramarkkinoilla PE-kalvoa käytetään harvoin. Kaikki vaativat muovikudosta, koska sahatavaranippuja kuljetetaan avoimissa junavaunuissa ja kuorma-autoissa. Lisäksi nippuja säilytetään ulkona.”

Kestävä huppu sahatavaranipun päälle

Owens Corningin muovikudoskääre koostuu kolmesta polypropeenikerroksesta. Sileiden kalvojen välissä on kerros, joka on kudottu puolen sentin levyisistä, litteistä muovinauhoista.

”Jos pintakalvoon tulisikin naarmu, kudos ja pohjakalvo pysyvät ehjinä”, Posio sanoo. Hän pitää muovikudoksen etuna myös sen helppokäyttöisyyttä. Muovikudos saumataan jo tehtaalla sahatavaranipun kokoiseksi hupuksi, joka vedetään nipun päälle ja kiinnitetään pannoin tai niitein.

”Yhdellä asiakkaalla voi olla kymmeniäkin huppukokoja. Huppu on kuin mittaan tehty puku. Se näyttää edustavalta eikä tuuli pääse väliin. Osa käyttää käärettä myös ihan rullatavarana.”

Posio korostaa, että pakkaaminen sujuu nopeasti niittaamista myöten, koska muovikudos ei vaadi vahvikkeita niittien alle.

Välivarastointi tuo joustoa toimituksiin

Muovikudoskäärettä voidaan valmistaa läpinäkyvänä, mutta Posion mukaan suosituin versio on valkoinen pinta, johon sahan logot painetaan jo tehtaalla.


Heli Korhonen

”Koska tuotteet ovat asiakaskohtaisia ja tehtaat sijaitsevat Aasiassa, panostamme paljon toimitusvarmuuteen ja toimitusten nopeuteen. Suoran tilauksen toimitusaika on 12 viikon luokkaa, mutta hyvällä toimitusketjun hallinnalla toimitusaika jää monesti alle viikkoon”, Posio sanoo. Toimitusketjun hallinnalla hän viittaa siihen, että asiakas ennakoi tarvettaan ja Owens Corning lähettää tavaraa sovitussa tahdissa Aasiasta Antwerpenin kautta Kotkaan. Kotkassa Steveco järjestää konttien siirrot ja tekee tulliselvitykset. Se myös purkaa kontit ja varastoi tuotteet Owens Corningin ohjeiden mukaisesti.

”Tavaran saapuessa varastoon emme välttämättä vielä tiedä, mille sahalle tuotteet toimitetaan, koska samalla yrityksellä voi olla useampi saha. Tilauksen saavuttua keräämme heti kuorman jakelua varten”, kertoo Stevecon huolitsija Heli Korhonen.

Stevecon huolintatiimi tiiviissä yhteistyössä

Stevecon huolintatiimi tekee tiivistä yhteistyötä Owens Corningin palvelukeskuksen kanssa, joka sijaitsee Belgian Brysselissä. Palvelukeskuksen tiimi hoitaa tilaukset, toimitukset ja laskutukset.

”Olemme tehneet yhteistyötä jo vuosia, ja väki on tullut tutuksi molemmin puolin”, Korhonen sanoo.

”Tiedämme, miten he haluavat toimia ja mitä he haluavat meiltä. He voivat myös luottaa, että pysymme ajan tasalla tullimuodollisuuksista ja muista viranomaisten määräyksistä, ja kerromme, jos luvassa on jotain, joka vaikuttaa Owens Corningin tuontiprosessiin”, summaa Stevecon myyntijohtaja Mia Brunila.

Posion mukaan Owens Corning ja Steveco ovat kehittäneet toimitusketjua yhdessä vuosien ajan ja kasvattaneet samalla Owens Corningin liiketoimintaa Suomessa.

”Tärkeintä on, että Steveco toimittaa rahdin perille ajallaan, vahingoittumattomana ja tavalla, joka on asiakkaillemme kustannustehokkain.”

Lisää huomiota pakkausmuovin kierrätykseen

Aina joskus asiakas aliarvioi pakkausmateriaalin tarpeen. Saha käy täysillä, mutta logoilla varustettu suojakääre on loppumassa.

”Meillä on Euroopan keskusvarastossa Antwerpenissä aina jonkin verran materiaalia, johon ei ole painettu mitään. Saamme sitä nopeasti Kotkan kautta suomalaisille sahoille”, Posio kertoo. Hänen mukaansa Owens Corning tukee asiakkaitaan myös kierrättämiseen liittyvissä kysymyksissä ja kierrättää itsekin. Muovikudoskääreen sisäkerros valmistetaan mustasta, kierrätetystä polypropeenista ja kaksi muuta kerrosta valkoisesta neitseellisestä polypropeenista, paitsi, jos asiakas haluaa esimerkiksi läpinäkyvän päädyn sahatavarahuppuun. Joka tapauksessa kääre sopii sellaisenaan mekaaniseen muovinkierrätykseen, koska kaikki kerrokset ovat samaa muovilajia. Mekaanisesti kierrätettäessä muovi rouhitaan ja sulatetaan kerroksia irrottamatta ja muokataan uudelleen.

Pakkauksia metallille ja geokalvoja maarakentamiseen

Posion mukaan Owens Corning aikoo kasvattaa liiketoimintaansa Euroopassa edelleen, ja siitä kertoo myös Posion oma pesti. Hän on yhtiön historian ensimmäinen pakkausmateriaalien paikallinen edustaja Euroopassa. Eteläisempää Eurooppaa hoidetaan yhä Pohjois-Amerikasta käsin.

”Sahoilla meidät jo tunnetaan, mutta tarjoamme pakkausmateriaaleja myös metalliteollisuuteen, ja liiketoimintamme kasvaa molemmilla toimialoilla”, Posio sanoo. Yhtiö käyttää muovikudosten ja kalvojen tuntemustaan myös geokalvojen kehittämisessä ja valmistamisessa.

”Geokalvojamme käytetään monissa vaativissa maarakennuskohteissa, kuten tekolammissa ja kaivosteollisuuden altaissa. Tämäkin on voimakkaasti kasvava alue.”

* * *

Owens Corning

  • on perustettu Yhdysvalloissa vuonna 1935
  • tuottaa eristeitä, katteita sekä komposiittimateriaaleja muun muassa rakentamisen, liikenteen ja elektroniikan sovelluksiin sekä energiantuotantoon
  • toimii 33 maassa
  • työllistää noin 20 000 henkilöä
  • liikevaihto 7,1 mrd. dollaria
  • osti vuonna 2016 kanadalaisen InterWrapin, joka valmistaa muun muassa aluskatteita ja pakkausmateriaaleja
  • osti vuonna 2017 suomalaisen Parocin, joka valmistaa kivivillaeristeitä

***

Teksti: Marianna Salin, kuvat: Olli Urpela ja Johannes Wiehn

Juttu Owens Corningista on julkaistu SATAMA -asiakaslehdessämme joulukuussa 2019

Tietoa kirjoittajasta

Satama

Satama on Stevecon asiakaslehti, joka ilmestyy suomenkielisenä kaksi kertaa vuodessa.