Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Laivalistasta kauppalista

Kaukana ovat ajat, jolloin satamakaupunkien lehdissä julkaistiin laivalistoja. 70 laivaa tällä viikolla. Yksi purkaa hiiltä, toinen lastaa sahatavaraa, odotetaan tiistaina. Tärkeää tietoa ahtaajille, merimiesten omaisille ja laivatytöille. Kun ei ollut matkapuhelimia, niin varmaan informaatiota kaipasivat myös salakuljetustavaran jobbarit. Tulli hankki tietonsa itse. Jos oikein rytymiehistö oli tulossa, niin ehkä piti iltaan ottaa ylimääräinen tarjoilija. Sataman taksikopille tarpeeksi pirssejä.

Olen miettinyt, kaikkeahan sitä miettii, että olisiko kiva jos laivalistan tapaisia kauppalistoja julkaistaisiin, edes kaupan henkilökunnan ilmoitustaululla. (Kaikki nimet ovat tekaistuja eikä niillä ole yhteyttä eläviin olentoihin. Ehkä Amerikan malliin on mainittava sekin, että pakinaa kirjoitettaessa ei ole rääkätty eläimiä).

Perjantaina aamusta odotettavissa punaleimaisia hamstraava rva Virtanen. Vahtikaa vähän ettei siirrä itse punaleimoja tuoreisiin tavaroihin. Ei ole kaupan asia sinänsä puuttua, mutta muija on ostanut niin paljon kaurahiutaleita, että ei ehdi niistä eläissään puuroja keittää.

Puolelta päivin, melkein joka päivää tulee hra Lahtinen, joka lastaa läskiä ja makkaraa. Olemme ruokatavarakauppa emmekä mielenterveystoimisto, mutta on kuulunut, että se esiintyy kotikulmillaan makkaralenkit käsivarsissaan niin, että näyttää Michelin-ukolta. Myymäläpäällikkö harkitsee voidaanko laittaa ostorajoitusta, kun kukaan muu ei välitä.

Pösilö sivukyliltä tulee aina lauantaina, kun olisi muitakin pantillisten palauttajia. Ylimääräinen henkilö täytyy olla pullokoneiden läheisyydessä. Se pösilö saa ne aina jumiin. Syöttää liian nopeasti, väärinpäin ja aina koodit alaspäin. Vaikka kone on kone, niin lopulta sekin suuttuu.

Hieno fru Strömsö-Larsen af Pyttis kun tulee, niin yksi myyjä hienovaraisesti varjostamaan. Ei varasta, ei näpistä, mutta kun ei punnitse mitään. Muutenkin jonoja, mitä pahin ”kassoilla tarvitaan ruuhka-apua”-tilanne ja sen muijan joka ainutta avokadoa, paistopistepullaa ja muuta sulhaspiirakkaa on kassan lähdettävä punnitsemaan. Jos saadaan se vaa’an ääreen suoraan, niin paljolta säästytään.

Kun lakimies tulee sunnuntaina, niin irtokarkkiriville vahti. Syö maksamatta.

***

Kuvassa Haminan sataman laivalista vuodelta 1979.

Tietoa kirjoittajasta

Jari Nenonen

Jari Nenonen on haminalainen kirjailija ja pakinoitsija. Nenosen Ahtaajan poika -pakinoita julkaistaan Stevecon blogissa kerran kuukaudessa.