Ajankohtaista

Lue uutiset ja blogiartikkelit

 

Safety first

Lokakuussa vietettiin kansallista Satamien turvallisuuspäivää ja esille laitetuissa julisteissakin luki Turvallisesti joka päivä. Teemapäivänä oli hyvä muistella turvaohjeistuksien tärkeyttä ja noudattamista, raportointia ja vastuunkantoa. Tämä pätee niin työmatkalla, työpaikalla kuin vapaa-ajalla. Team Hasko, Hitchman ja Hyttinen liikkuivat sekä Mussalon että Hietasen satamissa muistuttelemassa defibrilaattoreiden eli sydäniskureiden käytöstä ja sijainnista leikkimielisen visailun avulla.

Tunnistamme vaaroja ja arvioimme riskejä joka päivä. Arjessa voi itse loistaa huomauttamalla pihakoripallotelineen alle jätetystä vesipullosta. ”Miten sie tiesit?” ihasteli kuopuksemme, kun pullo muksahti pallon voimasta nurin. Arviointikykyni sai kyllä kolhun, kun 20-kiloinen lintukoiramme syöksähti talitiaisen perään. Olin kytkenyt koiran puistonpenkin jalkaan ja istuin siinä syömässä eväitäni. Pyllähdin maahan häntäluulleni ja puhelin putosi kivetykseen tietenkin näyttö edellä. Onneksi eväät säilyivät syömäkelpoisina! Jotta työelämän koripallot ja koirat eivät pääse yllättämään, työturvallisuudesta on tehtävä osa jokapäiväistä työntekoa.

Pysäyttävin vaaratilanne-esimerkkini on lapsen pyöräily kotikadulla. Työajossa ollut pikkupaku oli peruuttamassa tehdäkseen U-käännöksen hiekkatiellämme. Kuski ei huomannut takana odottavaa pikku pyöräilijää, joka kaatui kyljelleen töytäisyn voimasta. Onneksi siitä selvittiin säikähdyksellä, isolla itkulla ja pelkillä mustelmilla. Kun myöhemmin soitin yritykseen tiedustellakseni heidän käytäntöään läheltä piti – tilanteissa, esimies ei ollut kuullutkaan tapahtuneesta. Sain myöhemmin kirjallisen pahoittelukirjeen!

Virheistä opitaan, ne kertovat mitä on jäänyt huomaamatta ja miten tilanteet olisivat estettävissä tulevaisuudessa. Ainahan vaaratekijöitä ei voi poistaa, mutta riskejä voidaan pienentää. Osallistuin vaarojen tunnistamisen ja riskien arvioinnin valmennuspäivään. Stevecolla riskien ja vaarojen tunnistamista tekevät motivoituneet vastuuhenkilöt, jotka ovat saaneet huolellisen perehdyttämisen aiheeseen. Meillä tarjotaan asianmukaiset puitteet turvalliseen työympäristöön monella eri tapaa ja Umbrella-järjestelmässä voi ilmoittaa turvallisuushavainnoista.

Turvallisuusaspekti ei rajoitu ainoastaan fyysisten riskien ennaltaehkäisemiseen. Toki fyysistä turvallisuutta on helpompi tunnistaa, arvioita ja seurata. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää tunnistaa psykologinen turvallisuus. Ilmapiirillä on iso merkitys ja turvallisessa työyhteisössä ei pitäisi esiintyä häirintää eikä työpaikkakiusaamista. Avoin ja hyväksyvä työilmapiirin hyödyttää kaikkia ja hyvinvoiva henkilökunta tekee tehokkaammin töitä. Jokainen tarvitsee kiitosta ja kannustusta!

Kävin miettimään sanontaa Safety first. Kyllä, turvallisuus on etusijalla eikä sitä saa ottaa itsestäänselvyytenä. Vaaroja ja riskejä ennakoimalla, tunnistamalla ja minimoimalla luodaan monella eri osa-alueella turvallinen työympäristö ja voidaan välttyä usealta ongelmatilanteelta. Mitä tulee kakkoseksi? Safety first, second and always!

***

Kuvassa Heli Hyttinen ja Katja Hitchman Satamien työturvallisuuspäivänä muistuttamassa defibrillaattoreiden eli sydäniskureiden käytöstä ja sijainnista. Laura Hasko kuvasi heidät Kotkan konttiterminaalin ovella.

Teksti on julkaistu Stevecon henkilöstölehdessä joulukuussa 2020. Lehti on luettavissa verkossa.

Tietoa kirjoittajasta

Katja Hitchman

Katja Hitchman työsketelee assistenttina Stevecon hallinnon tukipalveluissa.